Τραγικές ελλείψεις στα πληρώματα ασθενοφόρων στην περιφέρεια και τη νησιωτική χώρα καταγράφει η νέα «ακτινογραφία» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αποτέλεσμα να καθυστερούν ακόμη και οι επείγουσες διακομιδές.

Μάλιστα, και σύμφωνα με καταγγελία της ομοσπονδίας, στις 16 Αυγούστου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, καθώς και τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Κισάμου στον Νομό Χανίων «ήταν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης».  «Οταν ήρθε έπειτα από δύο ώρες το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τα Χανιά, ήταν αργά. Ισως τώρα να ήταν ζωντανός εάν ένα από τα δύο ασθενοφόρα του ΚΥ ήταν σε λειτουργία», αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας ο δήμαρχος της περιοχής.

Επιπρόσθετα, και σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, «στα τέσσερα κέντρα υγείας του Νομού Χανίων που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από το νοσοκομείο υπάρχουν κενές βάρδιες. Ακόμη και στον νέο τομέα του ΕΚΑΒ Αποκορώνου – Σφακίων, δύο χρόνια μετά την ίδρυση και τα εγκαίνια από τον κ. Πολάκη, υπάρχουν κενές βάρδιες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει 24ωρη κάλυψη».

Στο μεταξύ, αρνητική έκπληξη προκαλεί και η απάντηση του ΕΚΑΒ για την ανάγκη άμεσης διακομιδής τραυματία στην Κάλυμνο έπειτα από τροχαίο, ότι «η βάρδια ξεκινά στις 7.00», δηλαδή περίπου μιάμιση ώρα μετά την κλήση.

«Δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια, καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση δύο διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Εχουν μείνει δύο διασώστες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις… παρενέργειες των κενών. Πληγές στη στελέχωση καταγράφονται σε νησιά που αποτελούν ιδιαίτερα προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «στις 19 Αυγούστου έληξε η σύμβαση συνολικά 26 διασωστών σε νησιά του Αιγαίου»,   μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος και η Κως, προκαλώντας επιπλέον αρρυθμίες στη διακομιδή των περιστατικών.