Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «πιθανότατα» θα συναντηθεί ξανά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ υπερασπίστηκε τις προσπάθειές του για να πειστεί η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Τραμπ, που πήρε μέρος σε ιστορική συνάντηση κορυφής με τον Κιμ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, είπε ότι πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίησή της, παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσον έχει όντως τη βούληση να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

Αν και επέμεινε πως «γίνονται πολλά καλά πράγματα» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του διότι η Κίνα δεν βοηθάει τόσο τη διαδικασία όσο στο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας της διένεξης του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον για το εμπόριο.

«Η Ιαπωνία έχει ενθουσιαστεί»

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι εργάζεται στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ μόλις τρεις μήνες, ενώ οι προκάτοχοί του το χειρίζονταν επί 30 χρόνια.

«Σταμάτησα τις δοκιμές πυρηνικών όπλων (της Βόρειας Κορέας). Σταμάτησα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων (της Βόρειας Κορέας). Η Ιαπωνία έχει ενθουσιαστεί. Τι θα γίνει; Ποιος ξέρει; Θα δούμε», είπε.

Στη συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη, ο Κιμ δεσμεύθηκε, αν και με αρκετά αόριστη διατύπωση, να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Αλλά δεν δείχνει καμιά διάθεση να απαλλαγεί από το πυρηνικό οπλοστάσιο μονομερώς και χωρίς καμιά παραχώρηση από τη διεθνή κοινότητα ώσπου να το πράξει, όπως απαιτεί η Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε επιτυχία τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης κι έφθασε μέχρι το σημείο να πει ότι η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί πλέον απειλή. Ο αμερικανός πρόεδρος απέδωσε την επιτυχία στη «σπουδαία χημεία» του με τον Κιμ, που απέτρεψε την στρατιωτική αναμέτρηση ακόμη και με πυρηνικά όπλα.

«Τον συμπαθώ. Με συμπαθεί»

«Τον συμπαθώ. Με συμπαθεί», ανέφερε. «Δεν γίνονται (δοκιμές) βαλλιστικών πυραύλων, υπάρχει πολλή ησυχία (…) Εχω πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο Κιμ και νομίζω ότι αυτό το κρατάει όλο αυτό στον δρόμο του».

Ερωτηθείς εάν βρίσκεται στον ορίζοντα νέα συνάντησή του με τον Κιμ, ο Τραμπ απάντησε: «πιθανότατα θα συναντηθούμε (ξανά), αλλά απλώς δεν θέλω να σχολιάσω» το ενδεχόμενο αυτό. Δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το χρονοδιάγραμμα ή την τοποθεσία.

Επικριτές του Τραμπ ερίζουν πως έκανε πολλές παραχωρήσεις στον Κιμ, συμφωνώντας να γίνει η σύνοδος κορυφής και αναστέλλοντας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, ενώ εξασφάλισε λιγοστά ανταλλάγματα.

Ερωτηθείς εάν η Βόρεια Κορέα έχει κάνει άλλα συγκεκριμένα βήματα για την αποπυρηνικοποίησή της πέραν της καταστροφής του κυριότερου πεδίου δοκιμών της, ο Τραμπ απάντησε: «Πιστεύω πράγματι ότι έχει κάνει», αλλά δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πριν από τη συνάντηση κορυφής τρεις αμερικανούς κρατούμενους στις ΗΠΑ.