Το «χαλί» κάτω από την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως εθνικά ωφέλιμη τη Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει με κάθε του ευκαιρία να τραβά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Εν όψει του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου για την έγκριση του νέου συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ διαρκώς «φωτίζει» σημεία της συμφωνίας, εκθέτοντας την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιμένει στη θέση της πως δεν υπήρξε κάποια παραχώρηση στη γείτονα όσον αφορά στη γλώσσα και την ταυτότητα.

Σε νέες δηλώσεις του, με αφορμή την 17η επέτειο από τη συμφωνία της Οχρίδας, ο Ζάεφ ισχυρίστηκε πως η συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα «προστατεύει τη «μακεδονική» ταυτότητα και απεικονίζει τη γλώσσα μας και το λαό μας με τη δική τους ιστορία, τη δική τους κουλτούρα και τη δική τους κληρονομιά».

«Με τη συμφωνία η εθνότητά μας επιβεβαιώνεται ως «μακεδονική», ενώ η επίσημη γλώσσα μας προστατεύεται ως «μακεδονική γλώσσα» χωρίς υποσημειώσεις ή προσθήκες. Το «μακεδονικό» μέλλον είναι εγγυημένο» πρόσθεσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Τόνισε, δε, ότι «με την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες αφαιρέθηκε και το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κυβέρνηση Ζάεφ, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει και ενημερωτική καμπάνια για το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να πειστούν αλλά να ενημερωθούν για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, καθώς δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το 3% των πολιτών έχει γνώση αυτής» είπε ο Οσμάνι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA.

Κατά τον ίδιο, η καμπάνια θα στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της συμφωνίας, που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.