Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατομυρίων ευρώ εξασφάλισε το έργο «TILOS» για τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο νησί της Τήλου, ο οποίος θα συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Με το εν λόγω έργο, το οποίο εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Horizon 2020», η Τήλος θα γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.

Μάλιστα με ανάρτησή του στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης χαιρετίζει την «πολύ σημαντική διάκριση για το «πράσινο» νησί της Τήλου!». Και εξηγεί, «το υβριδικό project TILOS -1ο μεταξύ 80 ευρωπαϊκών προτάσεων- λαμβάνει 11 εκατομμύρια ευρώ». «Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!», καταλήγει το tweet του κ. Χαρίτση.

https://twitter.com/alexischaritsis/status/1029327194634559488

Το TILOS έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του «TILOS» περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες.

Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, το «TILOS» επιτυγχάνει άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την οικονομία.

Το έργο αυτό μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού και πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και σαφώς μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ ανεξαρτητοποιεί τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, η περίσσεια ενέργεια θα μπορεί μέσω έξυπνης διαχείρισης να προσφερθεί και για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τοπικές μεταφορές.

Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη και για τον κλάδο του τουρισμού, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς.

«Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, το έργο θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.