Την αύξηση των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στον χάλυβα. Ο αντίκτυπος μετά την εντολή αυτή ήταν άμεσος και η  τουρκική λίρα κατέγραψε  πτώση 19% έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να τραβήξει στα άκρα τον οικονομικό πόλεμο κατά της Τουρκίας, με αφορμή την κράτηση του αμερικανού πάστορα Μπράνσον, και να δώσει βορά στις διεθνείς αγορές την εύθραστη τουρκική οικονομία.

Την ίδια ώρα ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων σήμερα εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.

«Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των Δασμών στον Χάλυβα και στο Αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!» ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και ο χάλυβας 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την ώρα!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα «δεν είναι καλές αυτή την στιγμή» προσέθεσε.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1027899286586109955

Μετά το «τιτίβισμα» Τραμπ η τουρκική λίρα συνέχισε την κατρακύλα της στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία διαμορφώνεται σε ιστορικό ναδίρ, στις 6,26 λίρες ανά δολάριο, παρά την έκκληση του Ερντογάν στους συμπατριώτες του να μετατρέψουν σε λίρες τον χρυσό και τα δολάρια που ενδεχομένως διαθέτουν «κάτω από το μαξιλάρια».

Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους έχουν επιδεινωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, με αιχμή την άρνηση της Άγκυρας να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να καθησυχάσει τόσο το εσωτερικό της χώρας του, όσο και τις διεθνείς αγορές που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας, διαμήνυσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να χάσει τον οικονομικό πόλεμο, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι τούρκοι πολίτες θα απαντήσουν σε όσους ξεκίνησαν τον οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Τουρκίας.