Οι φιέστες της κυβέρνησης με δήθεν προσπάθεια να ανακουφίσει τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά και να αναδιοργανώσει το κράτος, ως μια… έμπρακτη συγγνώμη κι όχι απλά ως μια λέξη, όπως είπε και η Ρένα Δούρου, συνεχίζονται.

Με νέες δομές στην Πολιτική Προστασία και μια νέα σκηνοθετημένη παράσταση κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση την επιχείρηση αναστροφής της εικόνας που έχουν διαμορφώσει οι φονικές πυρκαγιές. Σε «στρατηγείο» μετατρέπεται επί της ουσίας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό, ώστε να μπορεί αποτελεσματικότερα να διαχειριστεί φυσικές καταστροφές για να μην επαναληφθεί η τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Γεννάται το ερώτημα, όμως, γιατί «αναδιοργανώνεται» τώρα; Δε λειτουργούσε τόσα χρόνια; Επρεπε να υπάρξουν πάνω από 90 νεκροί για να πάει ο Αλέξης Τσίπρας και να δει τι ακριβώς γίνεται στην υπηρεσία αυτή; Ο Γιάννης Καπάκης δεν τους έλεγε τι ακριβώς χρειάζεται για να λειτουργήσει κανονικά η Πολιτική Προστασία;

Το «κέλυφος» του νέου φορέα αλλά και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, για τις οποίες απαιτείται νέο νομοθετικό πλαίσιο, είχε προγραμματιστεί να παρουσιάσουν σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, καθώς με τη νέα της μορφή η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας «φεύγει» από την αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και θα έχει πολιτική εποπτεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα «Νέα» στις αλλαγές περιλαμβάνεται η ενίσχυση με αρμοδιότητες για λήψη κρίσιμων αποφάσεων του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τέτοιες που να τον καθιστούν έναν ουσιαστικό «στρατηγό» για την ώρα της κρίσης, καθώς θα μπορεί να θέτει υπό τις εντολές του τόσο τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού όσο και μονάδες άμεσης επέμβασης του ΕΚΑΒ, αλλά ακόμα και να διατάσσει την εκκένωση περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η εντολή αυτή (για την οποία στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι έγινε τόσος λόγος), με νόμο που θα έρθει στη Βουλή, αφαιρείται από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.

Η δεύτερη ουσιαστική αλλαγή είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα ο οποίος θα διαμορφώνει συνολική εικόνα από τα στοιχεία και τα δεδομένα που θα μεταφέρουν όλα τα επιστημονικά και τα ερευνητικά κέντρα, όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ή το Αστεροσκοπείο.