Σοβαρά ερωτηματικά που χρήζουν δικαστικής διερεύνησης, προκύπτουν από τις συνεχείς αποκαλύψεις για το πώς λειτούργησε η Πυροσβεστική την ημέρα της πυρκαγιάς στο Μάτι, Καταθέσεις που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές στα στοιχεία από το αρχείο της Πυροσβεστικής και σε όσα έγιναν στο πεδίο της φωτιάς.

Για παράδειγμα ανώτατος αξιωματικός που είχε την ευθύνη της κατάσβεσης της φωτιάς και εκτελούσε περιπολία στην ανατολική Αττική φαίνεται να ενεργοποιήθηκε 40 λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στις 17:30. Στην κατάθεσή του, όμως, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο συγκεκριμένος αξιωματικός φέρεται να κατέθεσε ότι εντόπισε άμεσα την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και μάλιστα υπάρχει καταγεγραμμένη επικοινωνία του με το 199 στις 16:59.

Η εφημερίδα αναφέρει πως επισήμως η Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έχει οριστεί ως δικαστικός πραγματογνώμονας επρόκειτο να παραλάβουν την Τετάρτη, το ηλεκτρονικό αρχείο όπου καταγράφονται οι επικοινωνίες των στελεχών της Πυροσβεστικής. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφονται οι κινήσεις του στόλου των οχημάτων τις κρίσιμες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Σε άλλη περίπτωση αξιωματικός που ήταν σε επιφυλακή στη Δυτική Αττική εμφανίζεται να ειδοποιήθηκε για τη φωτιά μετά από 50 λεπτά ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μετείχε στην εκκένωση του Λυρείου ιδρύματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά.