Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το κλίμα έχει βαρύνει πάρα πολύ σε σημείο να υπάρχουν και ενδοκυβερνητικές αντεγκλήσεις, στη σκιά της μεγάλης εθνικής τραγωδίας στο Μάτι. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή και αφού οι κάμερες είχαν αποχωρήσει, μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος με το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων. «Τα μέτρα δεν με κάνουν να αισθάνομαι πολύ καλά» είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με παριστάμενους υπουργούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος όμως, που σήκωσε και μεγάλο βάρος τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες οι περισσότεροι υπουργοί ήταν εξαφανισμένοι –μεταξύ αυτών και το οικονομικό επιτελείο –και δεν στήριξαν δημόσια την κυβέρνηση, απάντησε με οργή: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Δεν θα έπρεπε να αισθάνεσαι καλά με την τροπολογία που κατέβασες», εννοώντας την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για αυξήσεις μισθών σε στελέχη των ΔΕΚΟ και που τελικά πάρθηκε πίσω.

Η ατμόσφαιρα βάρυνε πάρα πολύ στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά με παρέμβαση και του Αλέξη Τσίπρα δεν δόθηκε συνέχεια και ο διάλογος σταμάτησε εκεί.

Αμφιβολίες για Καπάκη. Ομως αυτή η σύγκρουση ανέδειξε και τα νεύρα που υπάρχουν εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο ετέθη από τρεις υπουργούς το ερώτημα κατά πόσο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης μπορούσε να αντεπεξέλθει σε έκτακτες καταστάσεις. Η αδυναμία πολιτικής διαχείρισης είναι εμφανής από την κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη δύσκολη θέση που βρίσκονται, ενώ η ανησυχία κυριαρχεί για το γεγονός ότι στο κάδρο είναι πλέον και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Σενάρια ανασχηματισμού. Μία από τις οδούς διαφυγής για την κυβέρνηση είναι και ο ανασχηματισμός, για τον οποίο η συζήτηση ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης με ευθύνη και κεντρικών κυβερνητικών στελεχών που προέβησαν σε συγκεκριμένες διαρροές. Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο έδειξε ουσιαστικά ότι οι αλλαγές και οι απομακρύνσεις αποτελούν μονόδρομο. Το ερώτημα που ακόμα δεν έχει απάντηση, καθώς δεν έχουν αποφασίσει τελικά στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο χρόνος που θα γίνει ο ανασχηματισμός. Και αυτό διότι, αν και την περασμένη Παρασκευή μιλούσαν για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, έγιναν δεύτερες σκέψεις και οι όποιες αλλαγές μετατίθενται για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνουν πριν από την 20ή Αυγούστου και το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

«Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι εκλογική» λένε οι μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων. Επίσης ακυρώνουν την όποια συζήτηση να προσφύγει ο Πρωθυπουργός σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, μην αντέχοντας να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά την παρούσα τραγωδία που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον ίδιο, παρά την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε.

ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ