«Λόγω των καταστροφών από τις πυρκαγιές η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αυξημένη και οι καρδιοπαθείς ιδίως οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αυξημένο κίνδυνο επιβάρυνσης της νόσου από την εισπνοή του επιβεβαρυμένου από την αιθάλη και τοξικές ουσίες αέρα».

Στην παραπάνω προειδοποίηση προχώρησε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, συνιστώντας στους ασθενείς που κατοικούν στις περιοχές αυτές να συμβουλευτούν άμεσα τον θεράποντα ιατρό καρδιολόγο τους.

Παράλληλα, οι καρδιολόγοι καλούν «την πολιτεία να μεριμνήσει για την διενέργεια και δημοσιοποίηση των κατάλληλων μετρήσεων του περιβάλλοντος δίνοντας παράλληλα τις κατάλληλες οδηγίες στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών».

Είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), στην οποία η ιατρική κοινότητα υπογραμμίζει ότι «η έκθεση σε καπνό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό ειδικά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι πάσχουν από καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα ,τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Παράλληλα υπάρχει σοβαρή περιβαντολογική επιβάρυνση που πιθανώς να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής».

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) «να ενημερώσουν εάν έγιναν μετρήσεις για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές και να δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων».

Επιπλέον, η ιατρική κοινότητα καλεί την Πολιτεία να ενημερώσει άμεσα εάν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν -ειδικά όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου-και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία τους