Για τον Εντουάρ Φιλίπ, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, όλα έγιναν όπως έπρεπε: η κυβέρνησή του αντέδρασε ταχύτατα και τιμώρησαν τον σωματοφύλακα του γάλλου πρόεδρου μόλις δυο ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή την Πρωτομαγιά, όπως είπε ο ίδιος κατά την ακρόασή του χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Η αντιπολίτευση δεν θέλει την αλήθεια αλλά την κρίση. Η αντιπολίτευση θέλει μόνο να προκαλέσει ζημιά. Θέλει να βλάψει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλει να βλάψει την κυβέρνηση, θέλει να βλάψει την πλειοψηφία» είπε. Μόνο που οι βουλευτές βρήκαν την γλώσσα του ξύλινη. Και η τέλεια καταιγίδα που έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση Μπεναλά πάνω από το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν λέει να κοπάσει.

Το νέο κεφάλαιο αναμένεται να γραφεί από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών οι βουλευτές του οποίου σκοπεύουν να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. «Απαιτούμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση» δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κριστιάν Ζακόμπ. Μα γιατί πρόταση δυσπιστίας; «Η κυβέρνηση απέτυχε στην οργάνωση της προστασίας του προέδρου της Δημοκρατίας». Οι Ρεπουμπλικανοί παίζουν πολιτικά το χαρτί της δυσπιστίας. Η πρόταση δεν έχει κατατεθεί τυπικά. Οπως όμως σημειώνει η «Μοντ», από τη στιγμή που θα κατατεθεί η πρόταση δεν μπορεί να συζητηθεί πριν περάσουν 48 ώρες. Ο ίδιος ο Ζακόμπ αρνήθηκε να αποκαλύψει την ημερομηνία της κατάθεσης: «Θα το κάνουμε την κατάλληλη στιγμή» αρκέστηκε να πει.

Είναι αυτό που Εντουάρ Φιλίπ κατήγγειλε στην ακρόασή του ως «πολιτική εργαλειοποίηση». Μια «εργαλειοποίηση» που στα αντιπολιτευτικά σχέδια θα πρέπει να φτάσει ακόμη και στην κλήση για ακρόαση του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν. Και μια «εργαλειοποίηση» που τροφοδοτεί και ο ίδιος με την πείσμονα άρνησή του να σπάσει τη σιωπή του και να μιλήσει: πώς ο πιστός του σωματοφύλακας φτάνει στο σημείο να χτυπάει έναν διαδηλωτή φορώντας παράτυπα κράνος αστυνομικού και να μην απολύεται παρά μόνο αφού αποκαλύπτεται το συμβάν ενώ στο μεταξύ είχε τιμωρηθεί με αργία μόλις δυο εβδομάδων;

Η σιωπή δεν είναι μόνο του Μακρόν, είναι ολόκληρης της κυβέρνησης: για την υπόθεση Μπεναλά, οι υπουργοί κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Την επομένη της αποκάλυψης του βίντεο που δείχνει τον Μπεναλά να χτυπά τον διαδηλωτή η υπουργός Πολιτισμού ανέβασε ένα τουίτ για μια εκδήλωση στις Βερσαλλίες. Και από το περιβάλλον του υπουργού Γεωργίας δηλώνουν: «Είμαστε επικεντρωμένοι στο αντικείμενό μας. Σκοτωνόμαστε στη δουλειά. Την Παρασκευή (σ.σ. την μεθεπομένη της αποκάλυψης του σκανδάλου) ο υπουργός είχε μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση με τα αγροτικά συνδικάτα».

Προσπαθούν να παγώσουν το παιχνίδι

Αν ληφθεί υπόψη και η έκκληση του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «φανεί λογικός», δήλωση που έγινε πρωτοσέλιδο στην «Κρουά», τότε ο σκοπός γίνεται ακόμη πιο προφανής: να αλλάξει το συντομότερο δυνατό η ατζέντα. Με ποδοσφαιρικούς όρους το Μέγαρο των Ηλυσίων προσπαθεί να παγώσει το παιχνίδι. Ο ίδιος ο Μακρόν δεν θέλει να εκφραστεί επί του θέματος τώρα για να μην φανεί ότι υπέκυψε στις πιέσεις –«θα μιλήσει όταν κρίνει ότι είναι χρήσιμο να το κάνει» διαμηνύουν οι συνεργάτες του. Πόσο «χρήσιμο» όμως είναι για τον ίδιο να μην εμφανίζεται στον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας προκειμένου να αποφύγει την κάμερα και τα μικρόφωνα; Και πόσο «χρήσιμο» είναι να αναβάλλεται η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που ο ίδιος προωθεί; Η στρατηγική Μακρόν, παρατηρούν οι αναλυτές, συγκρούεται με την πραγματικότητα. Και όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, η στιγμή της αντεπίθεσης θα αργήσει ακόμη να έρθει.