Τουλάχιστον 292 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις στη Νικαράγουα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η ΜΚΟ Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΙκαράγουας (CENIDH)

Η εν λόγω ΜΚΟ  ανέφερε ότι ο απολογισμός των θυμάτων, που ανερχόταν κατά τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του μέχρι τώρα σε πάνω από 280 νεκρούς, έχει πλέον αυξηθεί σε 292, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 20 αστυνομικοί και περίπου 30 παραστρατιωτικοί ή υποστηρικτές της κυβέρνησης Ορτέγα.

Άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνουν ακόμη πιο βαρύ απολογισμό, όπως η Νικαραγουανή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANPDH), η οποία καταμετρά 350 νεκρούς και 2.000 τραυματίες.

Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα κάποιον απολογισμό των επεισοδίων και μοιάζει να αναγνωρίζει μόνο τους θανάτους αστυνομικών και υποστηρικτών της.

Το κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε τη 18η Απριλίου, αρχικά με αφορμή ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, πήρε διαστάσεις χωρίς προηγούμενο στη Νικαράγουα. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η αποχώρηση του Ορτέγα, πρώην αντάρτη, 72 ετών, που βρίσκεται στην προεδρία από το 2007, έπειτα από μια πρώτη θητεία του στην εξουσία από το 1979 μέχρι το 1990. Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον Ορτέγα πως έχει επιβάλλει «δικτατορία» μαζί με τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's (S&P) υποβάθμισε τη Δευτέρα το κρατικό αξιόχρεο της Νικαράγουας από B+ σε B, με αρνητική προοπτική, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, ο Ντανιέλ Ορτέγα, αρνήθηκε ξανά τη Δευτέρα να παραιτηθεί, όπως αξιώνουν οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που διαρκούν τρεις μήνες στην κεντροαμερικανική χώρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, τονίζοντας αντιθέτως πως εννοεί να ολοκληρώσει τη θητεία του, η οποία τυπικά αποπερατώνεται το 2021.

«Η λαϊκή εντολή μας ολοκληρώνεται με τις εκλογές του 2021, όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές», επέμεινε ο Ορτέγα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά την απαίτηση της αντιπολίτευσης και των διαδηλωτών να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. «Η επίσπευση των εκλογών θα δημιουργούσε αστάθεια, ανασφάλεια (...) δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά μόνο να επιδεινώσει τα πράγματα», πρόσθεσε.

Ο Ορτέγα δήλωσε επίσης ότι οι πολυαίμακτες ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα από τη 18η Απριλίου έχουν πλέον τερματιστεί.

«Έχει περάσει πλέον μία εβδομάδα που η αναταραχή τερματίστηκε», δήλωσε. «Τα πράγματα βρίσκονται σε μια πορεία επιστροφής στην ομαλότητα στη χώρα», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις, τόσο εναντίον όσο και υπέρ της κυβέρνησής του, συνεχίζονται.

Πάνω από 280 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κύμα των διαδηλώσεων και των ταραχών που ξέσπασε τη 18η Απριλίου με κεντρική απαίτηση την απομάκρυνση από την εξουσία του Ορτέγα, ο οποίος κατηγορείται από τους διαδηλωτές πως μαζί με τη σύζυγό του και αντιπρόεδρο Ροσάριο Μουρίγιο έχουν επιβάλει μια «δικτατορία» που χαρακτηρίζεται από τη διαφθορά και τον νεποτισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από