Ο ΠΑΟΚ μπαίνει πρώτος στη μάχη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων καλοκαιριάτικα. Αντίπαλος της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου απόψε στην Τούμπα είναι η Βασιλεία –μια ομάδα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκωδικοποιήσει κανείς παρακολουθώντας την και αναλύοντας τα όσα έκανε στην περσινή σεζόν. Επειδή η φετινή σεζόν μόλις άρχισε και η Βασιλεία καθόλου δεν άλλαξε, μοιάζει δεδομένο ότι οι Ελβετοί θα έχουν και φέτος ως βασικό χαρακτηριστικό μια τεράστια αστάθεια. Ας ελπίσουμε για τον ΠΑΟΚ να μην είναι, όπως πέρυσι, ολότελα διαφορετική η απόδοσή τους στα ματς τους στο ελβετικό πρωτάθλημα και σε αυτά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ντεμαράζ

Η περσινή ήταν μια ιστορική σεζόν για τη Βασιλεία: Ιστορία, ως γνωστόν, δεν γράφεται μόνο όταν υπάρχουν επιτυχίες, αλλά και όταν υπάρχουν αποτυχίες, μεγάλες και δύσκολα εξηγήσιμες. Η Βασιλεία έχασε το πρωτάθλημα από τη Γιουνγκ Μπόις ύστερα από οκτώ χρόνια κυριαρχίας στην Ελβετία. Οπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το έχασε χωρίς να παλέψει καν. Εμεινε πάνω από δεκαπέντε βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση μέχρι τα Χριστούγεννα κι απλά κάνοντας ένα ντεμαράζ στο φινάλε της σεζόν βγήκε δεύτερη, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις. Κάποιος θα έλεγε ότι δεν είναι παράξενο, αφού ο κορεσμός παίζει παράξενα παιχνίδια: κάποια στιγμή οι ομάδες που είναι συνηθισμένες να κερδίζουν πολύ κάνουν λάθη ασυνήθιστα –ίσως γιατί επαναπαύονται και νομίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα να βελτιώσουν. Ομως το ανεξήγητο στην περίπτωση των Ελβετών είναι ότι η κατάρρευσή τους ήρθε σε μια χρονιά που στην Ευρώπη έπαιξαν ωραία μπάλα, πέρασαν στις 16 του Τσάμπιονς Λίγκ και το αποχαιρέτησαν μάλιστα με μια τεράστια νίκη γοήτρου: τον Φεβρουάριο, ενώ στο πρωτάθλημά τους έκαναν συλλογή από ήττες, κέρδισαν στο Μάντσεστερ τη Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα στο Ετιχαντ με 2-1 σε μια στιγμή που στην Αγγλία ήταν δύσκολο στη Σίτι ακόμα και να της βάλεις γκολ! Πέρυσι η Βασιλεία κέρδισε στους ομίλους της μεγάλης διοργάνωσης την Μπενφίκα, τη Σπαρτάκ Μόσχας και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο και παρ’ όλ’ αυτά δεν κατάφερε να φτάσει ούτε καν στον τελικό του Κυπέλλου Ελβετίας: απίθανα πράγματα.

Σαλάχ

Οι ελβετοί δημοσιογράφοι λένε πως το πρόβλημά της Βασιλείας είναι ότι έφτασε κάποια στιγμή να σνομπάρει το πρωτάθλημα και το πλήρωσε. Ο κόσμος έστρεψε την προσοχή του στα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ και η ομάδα κάπως μεγαλοπιάστηκε: μπορεί να είναι κι έτσι, όμως όπως και να έχει το πράγμα, όταν μια ομάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους της έχει και προβλήματα αγωνιστικά. Η Βασιλεία είναι μια από τις πολλές ομάδες του καιρού μας που παίζοντας ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας δείχνει να αγνοεί την αξία της άμυνας: το καταλαβαίνεις ακόμα και από τις μεταγραφές της –ψάχνει και πληρώνει μόνο για κυνηγούς και το κάνει χρόνια τώρα. Χάρη σε αυτήν γνωρίσαμε στην Ευρώπη τον Μο Σαλάχ, που έκανε το μεγάλο βήμα μπροστά αργότερα, όταν έφτασε στη Ρόμα, και χάλασε κόσμο πέρυσι με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Οι άνθρωποι της ελβετικής ομάδας έχουν μια σπάνια ικανότητα να αναδεικνύουν επιθετικούς κι αυτό κάνει την περσινή αποτυχία της Βασιλείας στο πρωτάθλημα ακόμα περισσότερο ανεξήγητη. Μιλάμε για μια ομάδα της οποίας τα τέσσερα αστέρια σημείωσαν πέρυσι 47 γκολ: ο ηγέτης της, ο Ολλανδός Ρίκι φαν Βολφσβίνγκελ πέτυχε 12, ο σταθερός Αλμπιάν Αγέτι 13, ο εξτρέμ Μοχάμεντ Ελιονούσι (ξάδελφος του Ταρίκ που είχε περάσει από τον Ολυμπιακό και που πωλήθηκε, στο μεταξύ, στη Σαουθάμπτον) σημείωσε 12 και Ντιμίτρι Ομπερλίν, που αποκαλείται ο Κιλιάν Εμπαπέ της Ελβετίας, 10 γκολ. Κι όμως, παρά τη μεγάλη επιθετική παραγωγή της, η Βασιλεία, που στην Ευρώπη ήταν υπολογίσιμη, στην Ελβετία δεν έκανε τίποτα!

Ηττα

Την Κυριακή έδωσε το πρώτο της ματς στο πρωτάθλημα και ήταν σαν να μην άλλαξε τίποτα από πέρυσι! Εχασε με 2-1 εντός έδρας από τη Σεν Γκάλεν, δέχτηκε το γκολ της ήττας στις καθυστερήσεις, είχε ένα σωρό αμυντικά κενά. Αλλά αυτό το ματς ήταν για το πρωτάθλημα Ελβετίας –στην Ευρώπη θα παίξει απόψε για πρώτη φορά. Αν ο ΠΑΟΚ βρει απέναντί του τη Βασιλεία της Ελβετίας, έτσι και παίξει λίγο προσεκτικά στην άμυνα μπορεί να βρει ευκαιρίες και γκολ για να χτίσει ένα αβαντάζ πρόκρισης. Αν βρει τη Βασιλεία που πέρυσι τρόμαξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κέρδισε τη Σίτι στο Ετιχαντ και απέκλεισε την Μπενφίκα και τη Σπαρτάκ Μόσχας, στην Τούμπα θα σπάσουν καρδιές…

Διαδρομή

Στο μεταξύ χθες έμαθαν τους αντιπάλους τους και όλοι οι υπόλοιποι. Ο Ολυμπιακός θα πάει κι αυτός στην Ελβετία, αφού πρώτα αντιμετωπίσει τη Λουκέρνη στο Καραϊσκάκη. Η ΑΕΚ στον δικό της πρώτο γύρο θα αγωνιστεί είτε με τη Ρόζενμποργκ είτε με τη Σέλτικ: οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους την επόμενη εβδομάδα. Ο ΠΑΟΚ, αν προκριθεί από τις αναμετρήσεις του με τη Βασιλεία, θα αντιμετωπίσει τη Σπαρτάκ Μόσχας, τρίτη πέρυσι στο πρωτάθλημα της Ρωσίας, ενώ αν αποκλειστεί θα αγωνιστεί μάλλον με την ολλανδική Φίτεσε για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στη διαδρομή προς τους ομίλους του Γιουρόπα ο Αστέρας, αν αποκλείσει τη Χιμπέρνιαν, θα βρει τη νικήτρια του ζευγαριού ανάμεσα στη Μόλντε (Νορβηγία) και τη Λάτσι (Αλβανία), με το πρώτο ματς να γίνεται στην Τρίπολη, κι ο Ατρόμητος, αν τα καταφέρει κόντρα στους Λευκορώσους που έχουν πρόεδρο τον Μαραντόνα, θα παίξει με τον νικητή του ζευγαριού Ζελέζνιτσαρ (Σερβίας) – Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος). Για όλους οι όμιλοι είναι αρκετά μακριά, αφού αν προκριθούν τους περιμένει κι άλλη μια δοκιμασία: το έγραφα και χθες –τίποτα πια στην Ευρώπη καλοκαιριάτικα δεν είναι εύκολο.

Βατοί

Από την άλλη όλοι σχεδόν σε αυτή τουλάχιστον τη φάση βρήκαν αντιπάλους που θεωρούνται βατοί. Η Λουκέρνη ήταν τρίτη πέρυσι στο ελβετικό πρωτάθλημα και μάλλον αποδυναμώθηκε φέτος. Η Σπαρτάκ Μόσχας που μπορεί να συναντήσει ο ΠΑΟΚ αν αποκλείσει τη Βασιλεία, θα χει στο κεφάλι τη ζάλη της διοργάνωσης του μουντιάλ που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όλες τις ρώσικες ομάδες. Η Σέλτικ και η Ρόζενμποργκ έχουν σπουδαίο παρελθόν, αλλά δεν έχουν πλέον ομάδες που τρομάζουν μολονότι στα εθνικά τους πρωταθλήματα κυριαρχούν. Οι αντίπαλοι του Ατρόμητου και του Αστέρα θεωρούνται μάλλον βατοί, μολονότι και η Μόλντε και ο Απόλλωνας Λεμεσού την τεχνογνωσία των προκριματικών την κατέχουν. Οι ελληνικές ομάδες δεν μπορεί να είναι δυσαρεστημένες από τους αντιπάλους που βρήκαν: σίγουρα δεν είναι ομάδες που τρομάζουν. Παίζοντας καλό ποδόσφαιρο μπορεί να πάρουν προκρίσεις, αλλάζοντας λιγάκι το κλίμα. Ενθουσιασμό πιο πολύ και από τις μεταγραφές δημιουργούν πάντα οι νίκες και οι προκρίσεις. Και το καλοκαίρι…