Υπάρχουν φυσικές καταστροφές απέναντι στις οποίες ο άνθρωπος και το περιβάλλον παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι. Υπάρχουν όμως και φυσικές καταστροφές που μπορούν πλέον να αποφευχθούν. Φυσικές καταστροφές απέναντι στις οποίες και ο άνθρωπος μπορεί να μην κινδυνεύσει και το περιβάλλον να προστατευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι πυρκαγιές που πλήττουν κάθε χρόνο τη χώρα μας ανήκουν κυρίως σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία των φυσικών καταστροφικών. Ή μάλλον θα έπρεπε να ανήκουν εάν τα μέτρα πρόληψης λαμβάνονταν εγκαίρως, εάν υπήρχε καταρτισμένο αντιπυρικό σχέδιο και βεβαίως εάν οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν τη μάχη κατάλληλα εξοπλισμένες.

Δυστυχώς οι προϋποθέσεις αυτές δεν υπάρχουν. Οπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», τα πυροσβεστικά οχήματα είναι παλιά και ασυντήρητα, ο ατομικός εξοπλισμός των πυροσβεστών είναι φθαρμένος, ενώ οι ίδιοι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να δαπανούν δικά τους χρήματα, και μάλιστα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 ευρώ, για τη στοιχειώδη προστασία τους. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι 250 οχήματα μετρούν 40 χρόνια ζωής.

Ενα κράτος που παρά την κρίση παραμένει σπάταλο δεν επιτρέπεται να αφήνει στο έλεος των πυρκαγιών ανθρώπους και περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται να κινδυνεύουν οι πυροσβέστες, να κινδυνεύουν πολίτες και να καίγονται οι περιουσίες τους, να χάνεται ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει αυτή η χώρα, δηλαδή το φυσικό της περιβάλλον. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας μιας προαναγγελθείσας μάχης. Δυστυχώς η μάχη ξεκίνησε με μια ήττα που δεν προμηνύει τίποτε καλό για τη συνέχεια.