Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής. Τουλάχιστον δύο νεκροί επίσημα που ανέβαιναν στους δέκα, αριθμός που μέχρι τα ξημερώματα δεν είχε επιβεβαιωθεί. Ανθρωποι σε κατάσταση σοκ που έπεφταν στη θάλασσα για να σωθούν. Ηλικιωμένοι που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια, αγνοούμενοι, τουλάχιστον 56 τραυματίες, εκ των οποίων 11 διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Για ακόμη μία φορά ανθρώπινες ζωές και περιουσίες βρέθηκαν στο έλεος της φωτιάς λόγω της τραγικής αποδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κόλαση φωτιάς που ξέσπασε χθες στη χώρα καθυστέρησε εννιά ολόκληρες ώρες…

Εντεκα πύρινες εστίες εκδηλώθηκαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα, με τις σοβαρότερες να καίνε στην Κινέτα –μια πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι –και στην περιοχή Πεντέλη – Νέος Βουτζάς – Μάτι – Ραφήνα, ένα μέτωπο που ξεκίνησε το μεσημέρι από το Νταού Πεντέλης. Η Ανατολική και η Δυτική Αττική κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η χώρα κατέθεσε αίτημα για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα, με την Κύπρο να είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα. Και ενώ η φωτιά στην Αττική ήταν ορατή από την Ανδρο και την Τήνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας έδιναν υπεράνθρωπη μάχη για να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο να φτάσει η φωτιά στα διυλιστήρια.

«Κόλαση» στη Νέα Μάκρη. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Μάκρης έκανε λόγο για «κόλαση», για «καταστροφή που δεν έχει ξαναγίνει». Ασθενοφόρα μετέφεραν διαρκώς τραυματίες. Οι παραλίες είχαν γεμίσει με κόσμο που προσπαθούσε να γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα και περίμενε πλωτά μέσα –ανάμεσά τους και πολεμικά –για να τον μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος, ενώ στη Λεωφόρο Μαραθώνος είχε σχηματιστεί μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων από οχήματα κατοίκων που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Αρκετοί άλλοι, σε απόγνωση, προσπαθούσαν με μάνικες στα χέρια να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά: φλόγες δεκάδων μέτρων που κατάπιναν πράσινες εκτάσεις και σπίτια. Η μάχη ήταν άνιση. Μέχρι αργά χθες το βράδυ τουλάχιστον 30 σπίτια στην Κινέτα και εκατοντάδες στον Νέο Βουτζά και το Μάτι είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεχόταν δεκάδες κλήσεις για εγκλωβισμένους.

Οι κατασκηνώσεις στον Αγιο Ανδρέα. Λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν οι κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα, από όπου απομακρύνθηκαν 621 παιδιά. Περίπου στις 11 το βράδυ τα τρία πρώτα πούλμαν με τα παιδιά έφτασαν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, όπου τα περίμεναν οι γονείς τους. Επίσης εκκενώθηκαν το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το Λύρειο Ιδρυμα, οι κατασκηνώσεις του Οίκου Ναύτου και δύο στρατιωτικά θέρετρα του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας στον Αγιο Ανδρέα.

Εκρήξεις ακούγονταν από αυτοκίνητα που είχαν πάρει φωτιά, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για πυρκαγιά σε βενζινάδικο στον δρόμο προς τη Ραφήνα.

Στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης μεταφέρθηκαν τέσσερις εγκαυματίες, ενώ άλλοι δύο, μία μητέρα και μία κόρη, διακομίστηκαν με δικά τους μέσα σε ιδιωτική κλινική και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό, όπου η μητέρα διασωληνώθηκε. Οι τραυματίες μεταφέρονταν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Απειλή για τα διυλιστήρια Κορίνθου. Υπεράνθρωπη μάχη έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να μη φτάσει η φωτιά που ξέσπασε χθες στους Αγίους Θεοδώρους στα διυλιστήρια Κορίνθου.

Την ίδια στιγμή μαίνονταν οι πυρκαγιές στο Ζεμενό Κιάτου, όπου επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, αλλά κι εκείνη στα Ισθμια Λουτρακίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν φαίνεται τα μέτωπα αυτά να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Χθες, λίγα λεπτά πριν από τις επτά το απόγευμα, πυρκαγιά ξέσπασε και στον οικισμό Πανόραμα, στον Κάλαμο, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, όπου επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Στα Χανιά. Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα και στον Νομό Χανίων, όπου νωρίς χθες έκαιγε η πυρκαγιά στον Αποκόρωνα Χανίων, φτάνοντας στις αυλές των σπιτιών στο χωριό Βρύσες. Συνολικά 60 πυροσβέστες επιχειρούσαν στην περιοχή με 20 οχήματα, ενώ η φωτιά έχει κάψει κυρίως δασικές και αγροτικές εκτάσεις και κατευθυνόταν προς την περιοχή της Γεωργιούπολης. Είναι ενδεικτικό πως η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων παράλληλα με την Εθνική Οδό Χανίων – Ρεθύμνου, προκαλώντας ζημιές στα δίκτυα υποδομής του δήμου και το δίκτυο της ΔΕΗ καθώς και σε αρκετά σπίτια.

Στη Λευκίμμη Σουφλίου. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε πευκοδάσος βορειοανατολικά της Λευκίμμης του Δήμου Σουφλίου. Στο σημείο επιχειρούσαν τουλάχιστον 16 οχήματα με 50 πυροσβέστες από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.