Την τελευταία τριετία, μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα νοικοκυριά έγιναν φτωχότερα, η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ακόμη τον ΕΝΦΙΑ που υποτίθεται θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα φέτος, σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν φουσκωμένο ραβασάκι με τον φόρο των ακινήτων τους.

Τα χτυπήματα που δέχθηκαν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις από το 2015 ήταν απανωτά ενώ η φοροκαταιγίδα θα συνεχίζεται μέχρι και το 2020. Την τελευταία τριετία δεν έμεινε τίποτα αφορολόγητο. Φόροι στο εισόδημα, φόροι στην κατανάλωση, φόροι στις καταθέσεις, φόροι στα ακίνητα, φόροι στα καύσιμα, φόροι στον καφέ, φόροι στο Ιντερνετ, φόροι στα κινητά και στα σταθερά τηλέφωνα, φόροι στα ξενοδοχεία, φόροι παντού. Ο απολογισμός των επιβαρύνσεων στα χρόνια του τρίτου Μνημονίου προκαλεί σοκ. Μαζί με τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο του 2016 και θα ενεργοποιούνται σταδιακά μέχρι το 2020, το κοστούμι των νέων φόρων που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στους φορολογούμενους φθάνει τα 7,5 δισ. ευρώ. Ενα ακόμη πικρό ποτήρι επιβαρύνσεων περιμένει τους μισθωτούς και συνταξιούχους το 2020 με το κούρεμα κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου που θα αγγίξει και αποδοχές των 500 ευρώ.

Με 10 δισ. ευρώ έχουν πληρώσει, και θα συνεχίζουν να πληρώνουν, την «έξοδο» από το τρίτο Μνημόνιο οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες με τις περικοπές στις αποδοχές τους και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος μόνο ανώδυνα δεν είναι, εξού και η πρεμούρα της κυβέρνησης να τα αναστείλει ή έστω να τα παγώσει μέχρι να στηθούν οι κάλπες.