Πριν από περίπου τρεις μήνες, ο Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή στους αρχηγούς του «Πενταγώνου» να στρώσουν τα κόκκινα χαλιά και να ετοιμάσουν την αίθουσα ενημέρωσης με κάθε επισημότητα. Ο υψηλός προσκεκλημένος ήταν παλιός γνώριμος του υπουργού Αμυνας, από τα χρόνια που συνυπήρχαν στη ΝΔ. Προς έκπληξη πολλών, το κατώφλι του «Πενταγώνου» εκείνη την ημέρα πέρασε ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Ο υπουργός Αμυνας ενημέρωσε επίσημα και θεσμικά τον πρόεδρο της Νέας Δεξιάς για όλες τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Σήμερα, ο Πάνος Καμμένος δείχνει να ασφυκτιά από τις πιέσεις που δέχεται εκ δεξιών του, από τα κόμματα με εθνικοπατριωτικές αναφορές. Είναι γεγονός πως οι εξελίξεις στο Σκοπιανό το τελευταίο διάστημα ενθάρρυναν τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ και γέννησαν νέους πολιτικούς φορείς που κλείνουν την έξοδο διαφυγής από τα δεξιά στους ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα όμως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φαίνεται πως έχει ποντάρει στο Σκοπιανό την πολιτική του επιβίωση και προσπαθεί απεγνωσμένα να ψαρέψει ψηφοφόρους στα συλλαλητήρια των νέων αγανακτισμένων τονίζοντας πως θα ρίξει την κυβέρνηση.

Εκτιμώντας τις «ηρωικές» κινήσεις του για το Σκοπιανό φαίνεται πως σχεδιάζει να στρίψει δεξιότερα. Στον ίδιο χώρο όμως βρίσκονται πολλοί «παίκτες» που έχουν πατριωτικές αναφορές και την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν ακόμα δύο. Η σύμπραξη του Δημήτρη Καμμένου, που αποτελούσε μέχρι πρότινος το «πρωτοπαλίκαρο» των ΑΝΕΛ, με τον Τάκη Μπαλτάκο που ήταν το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, για τη δημιουργία νέου κόμματος ταρακούνησε συθέμελα τους ΑΝΕΛ. Διότι το νέο εθνικοπατριωτικό κόμμα στοχεύει να κόψει δυναμική από τον Πάνο Καμμένο και να εισπράξει τους ψηφοφόρους από τη δυσαρέσκεια που γέννησαν οι χειρισμοί του. Είναι βέβαιο ότι ο νέος πολιτικός φορέας θα αναζητήσει συμμαχίες στον εθνικοπατριωτικό χώρο όπου απευθύνεται και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ηδη ο Δημήτρης Καμμένος και ο Τάκης Μπαλτάκος βρίσκονται σε επαφή με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Βασίλη Καπερνάρο προκειμένου να χαράξουν κοινό βηματισμό. Στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται και ο Φαήλος Κρανιδιώτης που λογίζεται ως «ισχυρός παίκτης». Υπάρχουν επίσης ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που καταγράφει μάλιστα αξιοσημείωτα ποσοστά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να κάνει την επανεμφάνισή του στην πολιτική σκηνή ο Βύρων Πολύδωρας ή να ενταχθεί ο Φράγκος Φραγκούλης που πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Την ίδια στιγμή, στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έντονες, υπόγειες και μυστικές, διεργασίες μεταξύ πολιτικών στελεχών που έχουν δεξιά απόχρωση. Κεντρική θέση όλων αυτών είναι η δημιουργία ενός αμιγώς πατριωτικού κόμματος που θα στεγάσει δυνάμεις οι οποίες κινούνται δεξιότερα από τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση της Κατερίνας Παπακώστα, που η ίδια φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κόμμα, κλείνει τον δρόμο διαφυγής του Πάνου Καμμένου προς τα αριστερά του. Η σύμπραξη της Κατερίνας Παπακώστα με τον Ευάγγελο Αντώναρο και τον Νίκο Καραχάλιο έχει σαφώς πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση από ό,τι η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ. Και είναι σαφές ότι όσοι «καραμανλικοί» ψηφοφόροι δεν θα εκφραστούν μέσω της ΝΔ, θα εκφραστούν με τη ΝΕΟ και σίγουρα όχι με τους ΑΝΕΛ.

Τελικά, όταν ο Πάνος Καμμένος δήλωνε πως «με τον Τσίπρα θα πάμε μαζί μέχρι το τέλος» έλεγε αλήθεια. Μόνο που τώρα αντιλαμβάνεται ότι οι δεξαμενές των ΑΝΕΛ εξατμίζονται πιο γρήγορα από τους όμορους κομματικούς σχηματισμούς και πως οι έξοδοι διαφυγής είναι κλειστές.