Μια από τις αιτίες της κρίσης ήταν η καχεξία της δημοκρατίας, η απίσχνανσή της από τον δήμο που την ορίζει, η μετα-πολιτική συνθήκη που έγινε εύφορο έδαφος για την άνοδο της Ακροδεξιάς. Ο Κλεισθένης γίνεται ανάχωμα στη μελαγχολία της δημοκρατίας μιας γερασμένης Ευρώπης. Συνιστά μια γενναία μεταρρύθμιση που φέρει τη σφραγίδα μιας αριστερής διακυβέρνησης και γίνεται η ψηφίδα ενός μακρόπνοου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διαβουλευτικό και συμμετοχικό μοντέλο δημοκρατίας είναι συνώνυμα. Την απλή αναλογική επιβάλλει το αίτημα της ισότητας της ψήφου. Επιπλέον, η καθιέρωσή της θα επιτελέσει έναν ρόλο παιδευτικό για το σύνολο των παρατάξεων που θα συμμετέχουν στα συμβούλια. Οι δημοτικές και περιφερειακές Αρχές θα υποχρεωθούν να μπουν στη βάσανο του δημοκρατικού διαλόγου και της αναζήτησης προγραμματικών συνθέσεων.

Με την πρόβλεψη κατηγοριών δήμων δίδεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση της δίκαιης κατανομής πόρων βάζοντας τέλος στη διαχρονική αδικία της όμοιας οργανωτικής και δημοσιονομικής αντιμετώπισης ανόμοιων περιοχών της χώρας.

Σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, είναι γεγονός πως η ύπαρξη τεράστιων πληθυσμικά εκλογικών περιφερειών φαλκιδεύει τη γνήσια αποτύπωση της λαϊκής βούλησης και ταυτόχρονα εξυπηρετεί μηχανισμούς και εξωθεσμικά συμφέροντα που επιχειρούν να ελέγχουν την πολιτική ζωή της χώρας, παροπλίζοντας ενίοτε ακηδεμόνευτες πολιτικές φωνές.

Ως προς την ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων, η πρωτοβουλία του υπουργείου για συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την επεξεργασία του θέματος εντός των επόμενων πέντε μηνών θα δώσει την ευκαιρία τους Ελληνες του εξωτερικού να έχουν λόγο για το μέλλον της πατρίδας τους. Χιλιάδες, κυρίως νέοι άνθρωποι επέλεξαν τον δρόμο της μετανάστευσης την περίοδο της κρίσης, στα πέτρινα χρόνια. Ας αποκτήσουν το δικαίωμα να συναποφασίζουν για το μέλλον της πατρίδας τους με σκοπό να επιστρέψουν όχι μόνο αυτοί, αλλά και η Ελλάδα στον δρόμο της προκοπής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Η Φωτεινή Βάκη είναι βουλευτής Κέρκυρας, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ