«Υπάρχει αγωνία, αλλά τα παιδιά είναι καλά... Τα είδαμε για μία ώρα στο επισκεπτήριο και θα τα ξαναεπισκεφθούμε την άλλη Παρασκευή». Aυτό δήλωσε χθες το απόγευμα ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του ενός εκ των δύο κρατούμενων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, ενώ σε ερώτησή μας, πώς σχολιάζει τα νέα δεδομένα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε πως «όλα αυτά είναι πολιτικά και προέχουν τα παιδιά».
Σήμερα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κλείνουν 135 ημέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου F στην Αδριανούπολη, οι οποίες σύμφωνα και με πρόσφατο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» είναι απροσπέλαστες στους πάντες από τη στρατοχωροφυλακή (επιρροής Ερντογάν) σε ακτίνα περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Οι Αγγελος Μητρετώδης (υπολοχαγός) και Δημήτρης Κούκλατζης (λοχίας ΕΠΟΠ) συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Εβρου από τις τουρκικές Αρχές και κρατούνται από την 1η Μαρτίου. Τα ώς τώρα δεδομένα ήθελαν ως βασικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως το είχε διατυπώσει σε διεθνή φόρα αλλά και πρόσφατα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ, την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων και βέβαια την απόρριψη της οποιαδήποτε κατηγορίας για κατασκοπεία εκ μέρους τους. Μετά όμως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις συζητήσεις (δύο ωρών σε βαρύ κλίμα) Τσίπρα και Ερντογάν με άξονα και το επίμαχο θέμα, φαίνεται πως το ζήτημα λαμβάνει δραματική τροπή.
Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ουσιαστική στροφή της ελληνικής πλευράς που τώρα δεν μιλάει για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αλλά για δίκαιη δίκη - κοινώς όχι χάρη, αλλά επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Υπενθυμίζεται πως « ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει την επιστολή των Τούρκων προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι με την οποία ζητούσαν να τους δώσει η Ελλάδα τους Οκτώ για να έχουν δίκαιη δίκη οι Δύο. Πολύ περισσότερο αυτό που διαφάνηκε μετά τη Σύνοδο είναι πως πλέον η φυλάκιση των ελλήνων στρατιωτικών μεταβάλλεται στον χάρτη των διαπραγματεύσεων και λαμβάνει τον χαρακτήρα παζαριού και σχετίζεται με το γεγονός πως παραμένουν εν Ελλάδι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί που φέρεται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Αυτό το τελευταίο μάλιστα επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές και από το κακό και βαρύ κλίμα της σχεδόν δίωρης συνάντησης των Τσίπρα και Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, που σημειωτέον ήταν η πρώτη μετά τη σύλληψη των Μητρετώδη και Κούκλατζη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Ερντογάν έβαλε ευθέως στη ζυγαριά τους δύο Ελληνες με τους οκτώ Τούρκους, αδειάζοντας τα ώς τώρα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, αν και επίσημα δεν έχουν μιλήσει για ανταλλαγή.
ΣΕ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως προσεκτικοί παρατηρητές των διπλωματικών πεπραγμένων εκτιμούν πως βάσει των τελευταίων εξελίξεων και του ανοιχτού παζαριού που θα επιχειρήσει η Αγκυρα, διαμορφώνεται ένα κλίμα παράτασης της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων για άγνωστο ακόμη χρόνο. Αυτό το τελευταίο ως ενδεχόμενο αλλά και η άγνωστη έκβαση της περιπέτειας των δύο στρατιωτικών προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγωνία και ανησυχία στις οικογένειές τους που έχουν εικόνα για τα παιδιά τους μόνο μέσω των επισκεπτηρίων που όπως λένε οι πηγές δεν διαρκούν πολύ. Και μπορεί στις φυλακές τύπου F στην Αδριανούπολη, όπου φυλάσσονται και πολιτικοί αντιφρονούντες στη διακυβέρνηση Ερντογάν, να μην επικρατούν οι  συνθήκες των άλλων τουρκικών φυλακών, δεν παύουν όμως να είναι φυλακές.
Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης κρατούνται στο ίδιο κελί σε συνθήκες καλές, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι γονείς τους όμως ανησυχούν όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μέρες, αφού η περιπέτεια των παιδιών τους βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Αθήνας και Αγκυρας. Και παρά την πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, με την οποία οι δύο Ελληνες θεωρείται πως υπηρετούν στην Τουρκία και άρα είναι έωλο το επιχείρημα πως δεν έχουν δικαίωμα να αποφυλακιστούν, φαίνεται πως δεν άλλαξε η στάση της Αγκυρας.
ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ. Τις τελευταίες μέρες το βαρύ κλίμα στις οικογένειες των δύο στρατιωτικών μάς το επιβεβαιώνει και το περιβάλλον τους. Βεβαίως, παράγοντες που επισκέφθηκαν και είδαν τους δύο Ελληνες στην Αδριανούπολη, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, επιβεβαίωναν μέχρι πρότινος πως διατηρούν το ηθικό τους ακμαίο. Σήμερα όμως δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι οικογένειες των Δύο εκπέμπουν SOS. Οι αντοχές και η υπομονή εξαντλούνται παρά τη σθεναρή και χαμηλών τόνων στάση που οι γονείς τους έχουν επιδείξει ώς τώρα. Εχει σημασία πως οι γονείς των δύο στρατιωτικών ρωτούν με αγωνία όποιον δημοσιογράφο επικοινωνεί μαζί τους, επιχειρώντας να αλιεύσουν περισσότερες πληροφορίες για την έκβαση, ενώ στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών έχει αναλάβει την επικοινωνία μαζί τους και τη σύνδεση με τη νομική υπεράσπισή τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από