Οι εκλογικοί τακτικισμοί της κυβέρνησης δημιούργησαν τραγελαφικές καταστάσεις στη Βουλή, εκθέτοντας τον υπουργό Εσωτερικών, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Οσα συνέβησαν το προηγούμενο 24ωρο μεταξύ Μαξίμου και Βουλής αναδεικνύουν ένα κυβερνητικό «βέρτιγκο» και παράλληλα φανερώνουν πως η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει ένα σκηνικό για τριπλές εκλογές στις 26 Μαΐου του 2019.

Ο τραγέλαφος είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Τετάρτης, αλλά το αποκορύφωμα ήταν χθες το μεσημέρι. Ο Πάνος Σκουρλέτης κλήθηκε άρον άρον να συγκεντρώσει όσο περισσότερους βουλευτές μπορούσε προκειμένου να συνυπογράψουν μια τροπολογία –που προφανώς ήταν καθ’ υπαγόρευση του Μαξίμου –με την οποία ζητούσαν ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να διεξαχθεί μία εβδομάδα νωρίτερα από τις ευρωεκλογές. Ομως, δώδεκα ώρες αργότερα, εξίσου αιφνιδιαστικά άλλαξαν γνώμη και επανακατέθεσαν διαφοροποιημένη την τροπολογία. Στο «παρά πέντε» πριν εισαχθεί το νομοσχέδιο του Κλεισθένη στην Ολομέλεια, οι ίδιοι βουλευτές ζητούσαν ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να συμπέσει με τις ευρωεκλογές. Αυτομάτως αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια των τριπλών εκλογών, δημοτικές, ευρωεκλογές και ενδεχόμενες βουλευτικές.

«ΟΧΗΜΑ» ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, στους διαδρόμους της Βουλής ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι οι 16 υπογράφοντες βουλευτές χρησιμοποιήθηκαν ως «όχημα» του Μαξίμου, προκειμένου να αλλάξει εν μια νυκτί την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών και από τον Οκτώβριο του 2019, που προέβλεπε ο Κλεισθένης, να επιστρέψει στον Μάιο. Χθες, ο Πάνος Σκουρλέτης βρέθηκε στην εξαιρετικά αμήχανη θέση να πρέπει να υποστηρίξει τις τριπλές κάλπες και να απαρνηθεί την επιχειρηματολογία που είχε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, που έλεγε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα θελήσει να θολώσει το μήνυμα των εκλογών στήνοντας παράλληλες κάλπες. «Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο αλλά γίνεται πράξη» ανέφερε μόλις ανέβηκε στο βήμα κι έκανε δεκτή τη βουλευτική τροπολογία. Πειστική δικαιολογία γιατί κατατέθηκε άρον άρον βουλευτική τροπολογία και όχι υπουργική δεν δόθηκε από κανέναν. Ούτε εξηγήθηκε πειστικά γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές άλλαξαν μέσα σε λίγες ώρες την αρχική τροπολογία. Ανάμεσα στα συγκεχυμένα μηνύματα που έστελναν οι υπογράφοντες βουλευτές ήταν πως πρόκειται για μια τεχνικής φύσεως αλλαγή άνευ ουσίας και πως κατατέθηκε βουλευτική τροπολογία χάριν συντομίας, επειδή για την υπουργική θα χρειάζονταν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφές προβάδισμα της ΝΔ, ο φόβος εκτροχιασμού από το Σκοπιανό, αλλά και ο φόβος ενός «ατυχήματος» από τους ΑΝΕΛ που φυλλορροούν, έχουν αναγκάσει το κυβερνητικό επιτελείο να αναζητεί διέξοδο εξετάζοντας σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η καθ’ υπαγόρευση βουλευτική τροπολογία συντάχθηκε αμέσως μετά τη δήλωση του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που είπε ότι η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή στις αρχές του 2019, και αμέσως μετά τη δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου που ανέφερε πως η εξαίρεση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα καταργηθεί στο τέλος του έτους. Παράλληλα, οι επερχόμενες μειώσεις στις συντάξεις που πρέπει να υλοποιηθούν στις αρχές του νέου έτους ασκούν διαρκή πίεση στην κυβέρνηση.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό σκηνικό που βλέπει να διαμορφώνεται από το νέο έτος η κυβέρνηση, φαίνεται πως έλαβε την απόφαση να ξεχάσει τις διαβεβαιώσεις για κάλπες το φθινόπωρο του 2019 και να ανοίξει τον δρόμο για τριπλές κάλπες, επιχειρώντας να μειώσει όσο το δυνατόν τις απώλειες. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ουσιαστικά ότι με τις τριπλές κάλπες μπορεί να μοιραστεί η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Να επιδιώξει, δηλαδή, η δυσαρέσκεια των πολιτών να διαχυθεί στις αυτοδιοικητικές κάλπες και εκείνες των ευρωεκλογών και οι διπλανές κάλπες των εθνικών εκλογών να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, επειδή γνωρίζει πως η Κουμουνδούρου δεν διαθέτει «αξιόπιστο» μηχανισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποντάρει στο να διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στηρίζοντας πασοκογενείς περιφερειάρχες και δημάρχους, που ήδη διαθέτουν ισχυρό μηχανισμό στην Αυτοδιοίκηση. Με αυτή την τακτική ευελπιστεί παράλληλα να καταφέρει καίριο πλήγμα και στη ΝΔ, καθώς τα γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη δεν θα ασχοληθούν επαρκώς με τις εθνικές εκλογές.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Μπροστά σε αυτόν τον σχεδιασμό, η αντιπολίτευση έκανε σύσσωμη λόγο για «εκλογικά μαγειρέματα» και για «φαρσοκωμωδία της τροπολογίας». Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί τους βουλευτές του για να εξυπηρετήσει μικροκομματικούς σχεδιασμούς και κάλεσε τον Σκουρλέτη να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας. «Με τις κινήσεις σας ομολογήσατε την προεξοφλημένη ήττα, διότι η μετακίνηση του χρόνου των εκλογών γίνεται επειδή ξέρετε ότι όποια στιγμή και να γίνουν οι βουλευτικές θα χάσετε» τόνισε. Παράλληλα, η ΝΔ ύστερα από τον αιφνιδιασμό των βουλευτικών τροπολογιών απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συμπράξει στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών που επιδιώκει η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση φοβάται την κατάρρευση και παίζει με τους θεσμούς» δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, κάνοντας λόγο για «μηχανορραφίες του Μεγάρου Μαξίμου» και «γελοιοποίηση του υπουργού Εσωτερικών». Εντονες είναι οι αντιδράσεις και των μελών της Αυτοδιοίκησης για το πινγκ πονγκ που παίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ο πρώην περιφερειάρχης και αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιάννης Σγουρός, επισημαίνει ότι σε κανένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος έναν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα ήταν ακόμη ανοικτός ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής τους. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε πως «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί εργαλειακά τους θεσμούς και αν δεν την εξυπηρετούν τους διαλύει και τους υπονομεύει». Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, εξάλλου, ο Κλεισθένης έχει έναν και μόνο στόχο, την εξυπηρέτηση των εκλογικών συμφερόντων της κυβέρνησης. «Οι μάσκες έπεσαν…», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιώργος Πατούλης.