Μικροκομματικές σκοπιμότητες καταλογίζει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση σχετικά με τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για ενδεχόμενη ακυβερνησία στους δήμους. Το νομοσχέδιο του Κλεισθένη που βρίσκεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εκτός από την απλή αναλογική προβλέπει ακόμα το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, συγκεντρώνει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των τοπικών φορέων αλλά και του συγκυβερνώντος βουλευτή Κώστα Κατσίκη.

Το «αντάρτικο» του Κατσίκη για το σπάσιμο των περιφερειών δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στους ΑΝΕΛ ενόψει της τελευταίας κοινοβουλευτικής μάχης πριν η Ολομέλεια της Βουλής διακόψει για καλοκαιρινές διακοπές. Ο βουλευτής Αττικής εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του με την κατάτμηση των περιφερειών, λέγοντας πως έτσι πλήττονται τα μικρά κόμματα που θα εκλέγουν έναν μόνο βουλευτή. Μάλιστα, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να μην εφαρμοστεί το μέτρο από τις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Σε περίπτωση που η κατάτμηση ψηφιστεί από 200 βουλευτές, τότε θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές, ενώ εάν ψηφιστεί από λιγότερους, μετατίθεται για τις μεθεπόμενες.

Μέχρι στιγμής, υπέρ της ρύθμισης τάσσονται η ΔΗΣΥ, Το Ποτάμι και η ΝΔ, αλλά με αστερίσκους. Ο Μάκης Βορίδης έθεσε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει η ΝΔ το σπάσιμο των περιφερειών η κυβέρνηση να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Διότι η σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο Παναγιώτης Σκουρλέτης είναι «κενή περιεχομένου» καθώς το μόνο που προβλέπει είναι η συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα μελετήσει το όλο ζήτημα και έπειτα από έξι μήνες θα καταθέσει τις προτάσεις της στον δημόσιο διάλογο. «Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Τι άλλο να πει κανείς για την κυβέρνηση που παρέπεμψε σε… επιτροπή την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητώντας να λυθεί «εδώ και τώρα» το ζήτημα. «Το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών διότι πρέπει να σπάσουν συστήματα διαπλοκής. Οταν υπάρχει μια τεράστια εκλογική περιφέρεια, ευνοεί αυτή την κατάσταση» ξεκαθάρισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση να σπάσει στα τρία τη Β’ Αθήνας. Με τις νέες εκλογικές περιφέρειες που δημιουργούνται ευνοείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στα βόρεια προάστια όπου η ΝΔ έρχεται πρώτη εφεξής εντάσσονται δύο δήμοι (Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Γαλατσίου) όπου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα στους δήμους της παραλιακής ζώνης, όπου στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα, τώρα εντάσσονται και οι Δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού και Καισαριανής, όπου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα.

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. «Η πολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με το πολιτικό καλό, όπως διατείνεται, αλλά συνδέεται με την κατάρρευσή του που βλέπει να έρχεται» τονίζει χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης. Τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη ακυβερνησία στους δήμους έκρουσε και η Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Αν θέλει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη δημοκρατικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και όχι να δημιουργεί παγίδες» δηλώνει. Επίσης, κάνει λόγο για δημάρχους με «πήλινα πόδια», εξηγώντας ότι στα δημοτικά συμβούλια θα παρεισφρήσουν μειοψηφίες, και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση. «Απλή και άδολη αναλογική μπορεί να δουλέψει μόνο σε κοινωνία αγγέλων» τονίζει ο Γιώργος Μαυρωτάς, χαρακτηρίζοντας ακραίες τις λύσεις που προέκρινε η κυβέρνηση για την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρνητικός στο σύνολο του νομοσχεδίου δηλώνει ο Μανώλης Συντυχάκης, προαναγγέλλοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει καταλογίζοντας στην κυβέρνηση μικροκομματικές σκοπιμότητες.