Ενα νέο επικοινωνιακό αφήγημα επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση στη μετάφραση της συμφωνίας με τους δανειστές. Στο κυβερνητικό σενάριο όλα είναι ρόδινα: τρόικα και Μνημόνιο έχουν «πεθάνει», η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τα δεσμά των δανειστών, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει περίπου ό,τι θέλει και ο μεταμνημονιακός κορσές θα είναι περίπατος στο πάρκο.
Η αλήθεια είναι διαφορετική. Την ερχόμενη Τετάρτη 11 Ιουλίου, παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει την απόφαση με τους όρους και την ακριβή διαδικασία άσκησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η απόφαση αυτή θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, έως και το 2022.
Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο κείμενο 5-6 σελίδων υπό διαμόρφωση στις διατυπώσεις έως και χθες, με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να έχει ήδη δώσει μάχη σε πολλά επίπεδα ώστε να μη δίνει την αίσθηση ενός «μεταμφιεσμένου» Μνημονίου. Οι τίτλοι των εγγράφων, μικρή αξία έχουν.
Στις 12 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, το Συμβούλιο Διοικητών του ESM θα σφραγίσει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί στη συνέχεια από την Κομισιόν. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM λήγει στις 20 Αυγούστου και έως τότε θα έχει εκταμιευθεί η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ, οι δεσμεύσεις όμως οι οποίες αποτυπώνονται τόσο στην απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου όσο και στην τελευταία επικαιροποίηση του τρίτου Μνημονίου θα συνοδεύουν την Ελλάδα για πολλά πολλά χρόνια.

Το Μνημόνιο πέθανε, ζήτω το Μνημόνιο.Εως το 2022, αποστολές του ESM, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ κάθε τρεις μήνες θα θέτουν στο μικροσκόπιο αφενός μεγέθη και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τον κορσέ των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ) να παραμένει ασφυκτικός, αφετέρου θα επιτηρούν εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις μη αναστροφής μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των πρόσθετων όρων της συμφωνίας.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ με τις σκληρές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ»