Στην ανάδειξη του σπηλαίου των Πετραλώνων Χαλκιδικής προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση έργων συντήρησης, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των υποδομών του σπηλαίου. Την απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 996.000 ευρώ και δικαιούχος είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης της διαδρομής επίσκεψης του σπηλαίου, τοποθέτησης του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σύνταξης μελέτης καθαρισμού του λιθωματικού διακόσμου και καθαρισμού της επιλιθικής χλωρίδας σε συνδυασμό με τον έλεγχο του μικροκλίματος του σπηλαίου, καθώς και τη δημιουργία πληροφοριακού υλικού για το κοινό.

«Κύριος γνώμονας των παρεμβάσεων είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του μνημείου, ενώ βασικός στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του σπηλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση και ελκυστικότητά του ως εδραιωμένου τουριστικού προορισμού και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών» τόνισε, σε δηλώσεις του, ο κ. Τζιτζικώστας.