Η αισιοδοξία για την πορεία της Αγγλίας στο Μουντιάλ εξακολουθεί να υπάρχει παρά την ήττα από το Βέλγιο στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων. Το αυριανό ματς με την Κολομβία στη φάση των 16, στο γήπεδο της Σπαρτάκ στη Μόσχα, έχει φυσικά κομβική σημασία, καθώς πρόκειται για νοκάουτ παιχνίδι.

Ωστόσο αυτή η αισιοδοξία πηγάζει και από τις δηλώσεις των ποδοσφαιριστών και του Γκάρεθ Σάουγκεϊτ.

«Ο στόχος μου δεν είναι να είμαι ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ, αλλά να κατακτήσω το τρόπαιο» είπε ο αρχηγός της Αγγλίας Χάρι Κέιν. «Αν τώρα βέβαια έρθει και ο τίτλος του πρώτου σκόρερ, τότε ακόμα καλύτερα». Ο Κέιν είναι ήδη στην πρώτη θέση με πέντε γκολ και μάλιστα διέψευσε ότι πίεσε τον Σάουθγκεϊτ να τον χρησιμοποιήσει και στον αγώνα με το Βέλγιο. «Αν τα γκολ που σημειώνω βοηθούν την ομάδα, θα είναι όλα καλά. Αν αυτό δεν συμβαίνει, θα προσπαθήσω να κάνω κι άλλα πράγματα στο γήπεδο». Ο 25χρονος επιθετικός δείχνει ότι πιστεύει στον εαυτό του και υποστηρίζει ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση: «Αισθάνομαι ότι μπορώ να σκοράρω σε κάθε αγώνα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που όλοι με αναζητούν ώστε να μου δώσουν την μπάλα».

Παράλληλα, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ πιστεύει ότι η Αγγλία με τις έως τώρα εμφανίσεις της στο Μουντιάλ έχει καταφέρει να φέρει ξανά κοντά της τον κόσμο που άλλες φορές τέτοια εποχή είχε αρχίσει να απομακρύνεται. «Νιώθω ότι έχουμε αρχίσει να συνδέουμε και πάλι την ομάδα με τους οπαδούς. Νομίζω ότι τους έχουμε δημιουργήσει ενθουσιασμό με τον τρόπο που αγωνιζόμαστε. Αυτό ακριβώς θέλω να συνεχίσουμε να κάνουμε. Πιστεύω πραγματικά στους παίκτες που έχουμε. Είναι νέοι, άπειροι και για μερικούς απ’ αυτούς τα παιχνίδια αυτά είναι από τα πιο σημαντικά της καριέρας τους».

Ο τεχνικός της Αγγλίας υπερασπίστηκε επίσης και τον τερματοφύλακα Τζόρνταν Πίκφορντ, ο οποίος επικρίθηκε,αλλά αντιμετώπισε και ειρωνικά σχόλια για το γεγονός ότι έχει γκολ και στα τρία παιχνίδια στη φάση των ομίλων. «Είμαι ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις του. Ο ίδιος ξέρει ότι τον εμπιστεύομαι και παράλληλα οφείλει να ακούει τις απόψεις εκείνων που είναι κοντά του και να μην επηρεάζεται από διάφορα σχόλια».

«Μην ξεχνάτε τη Σουηδία»

Στο μεταξύ, ο Σβεν Γκόραν Ερικσον, προπονητής της Αγγλίας σε δύο διοργανώσεις (2002 και 2006), μιλώντας στο BBC υποστήριξε πως η ομάδα του Σάουθγκεϊτ μπορεί να νικήσει την Κολομβία. Αυτή η Αγγλία είναι μία φιλόδοξη ομάδα, η οποία μπαίνει στο γήπεδο χωρίς φόβο και προσπαθεί να ευχαριστηθεί το παιχνίδι. Οταν φτάνεις στη φάση των 16 σε μία διοργάνωση όπως το Μουντιάλ ο κάθε αντίπαλος γίνεται δύσκολος. Πιστεύω ότι θα περάσει την Κολομβία, αλλά στα προημιτελικά ίσως βρει τη Σουηδία. Καταλαβαίνω πως όλοι θέλουν να αποφύγουν τη Βραζιλία, όμως και η Σουηδία, χωρίς να παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στον κόσμο, είναι δύσκολη υπόθεση. Κυρίως είναι δυνατή στο αμυντικό παιχνίδι».