Ολα τα δεδομένα συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: μετά την αυριανή συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου του Ποταμιού (ΜΕΣΥΑ) τίποτα στην Κεντροαριστερά δεν θα είναι το ίδιο. Ολοι προετοιμάζονται πλέον για την αποχώρηση ενός εκ των συνιδρυτών του Κινήματος Αλλαγής, φιλοδοξώντας η αλλαγή να επηρεάσει κατά το λιγότερο δυνατόν τον νέο φορέα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν κανονικά το πολιτικό τους πρόγραμμα «όλοι μαζί», όπως τονίζουν, με ημερίδες που εξειδικεύουν το «Σχέδιο Ελλάδα» και φτιάχνοντας τα ψηφοδέλτια για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Επόμενος σταθμός η 3η του Σεπτέμβρη και η ΔΕΘ. Ο στόχος ένας: να αποτρέψουν την επεκτατική τάση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά καθιστώντας σαφή την πολιτική διγλωσσία της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ακροατήριο. Η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσφέρει δεκανίκι στην κυβέρνηση, ενώ τις τελευταίες μέρες κεντροαριστερά στελέχη με δηλώσεις τους «δείχνουν» με νόημα προς την πλευρά του Σπύρου Δανέλλη.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Από τη δική του πλευρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πάει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη ΝΔ. Σε συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις γνωστές δηλώσεις του βουλευτή Ηρακλείου, κατέστη σαφές πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να προχωρήσει ενωμένη μόνο αν Το Ποτάμι δεν κλίνει ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Ο Θεοδωράκης εμφανίζεται αποφασισμένος να περιγράψει την αναγκαιότητα της αποχώρησης του κόμματος από το Κίνημα Αλλαγής βασίζοντας την επιλογή του κατά κύριο λόγο στον τρόπο λήψης αποφάσεων μέσα στον φορέα. Αμέσως μετά, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος θα πάρουν τον λόγο, πολύ πιθανόν για να συμφωνήσουν μαζί του. Μια πρώτη γεύση έχει δώσει ήδη ο Μίλτος Κύρκος (Θέμα radio): «Οσο μένουμε στο Κίνημα Αλλαγής εξαφανιζόμαστε. Δεν υπάρχουμε αυτή τη στιγμή». Η συνεδρίαση θα λήξει με ψηφοφορία και ομιλία του επικεφαλής, που θα οριστικοποιεί τη νέα πορεία που θα πάρει το κόμμα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Το σοβαρό ενδεχόμενο η ΜΕΣΥΑ να ακολουθήσει την εισήγηση του επικεφαλής προκαλεί αντιδράσεις μέσα στο κόμμα όπως έγινε σαφές και από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στελέχη όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος, μάλιστα, προανήγγειλαν και δημοσίως την παραμονή τους. «Θα μείνω στο Κίνημα Αλλαγής, ακόμη κι αν Το Ποτάμι αποχωρήσει, επειδή πρέπει να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των δυνάμεων που θα οδηγήσει στην πολιτική και κοινωνική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καρκατσούλης, ενώ ο Βλάχος τονίζει πως «κουράσαμε και κουραστήκαμε. Την Κυριακή θα υπερασπιστώ την παραμονή μου στο Κίνημα Αλλαγής με πολιτικά επιχειρήματα. Αν η πλειοψηφία αποφασίσει να αποχωρήσει, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Παρότι τίποτα δεν μπορεί να προαναγγελθεί πριν από τη λήψη της απόφασης, οδικός χάρτης για ένα ανεξάρτητο Ποτάμι υπάρχει. Η Σεβαστουπόλεως, εφόσον συνεχίσει μόνη, ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου τον χώρο της για ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα τύπου Μακρόν στο πολιτικό Κέντρο με ξεκάθαρο φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις αλλά και εκλογή νέων οργάνων σε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Συνομιλητές του Σταύρου Θεοδωράκη, άλλωστε, εξηγούν πως η στάση που κράτησε στο Σκοπιανό επιβεβαιώθηκε απόλυτα, αποδίδοντας τη μικρή δημοσκοπική πτώση του Κινήματος Αλλαγής στη στάση της Φώφης Γεννηματά, η οποία δεν στήριξε τη συμφωνία και ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη –η ίδια πτώση από τη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδεται στην αναταραχή που προκαλεί η «αποχώρηση εν αναμονή» και στην εικόνα που δημιουργείται για τον χώρο.