Από τη συμφωνία στις Πρέσπες για το Σκοπιανό και την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος που η κυβέρνηση προβάλλει αμφότερες ως εθνικές επιτυχίες τα θερμά λόγια ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα περισσεύουν. Και την ώρα που η καγκελάριος πιέζεται ακόμη και από τους δικούς της εταίρους στη γερμανική κυβέρνηση για αποτελεσματικές πρωτοβουλίες στο Προσφυγικό, η προαναγγελία του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν είναι αρνητική σε μια διμερή συμφωνία για επαναπροώθηση από την Γερμανία προσφύγων των λεγόμενων δευτερογενών ροών, ήρθε να αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό στήριγμα.

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις στους «Financial Times» για αυτήν τη στροφή της Αθήνας στο Προσφυγικό και μια απευθείας συμφωνία με το Βερολίνο συνέπεσαν με το παράθυρο που φρόντισε να ανοίξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας (ένα 24ωρο νωρίτερα με τη συνέντευξή του στο Bloomberg) για πάγωμα των περικοπών στις συντάξεις. Πρόκειται, βέβαια, για τον διακαή πόθο της κυβέρνησης στην αναζήτηση ζωτικού χώρου που θα μπορούσε να δώσει πολιτικές ανάσες και μια παράταση του εκλογικού χρόνου έως το τέλος Μαΐου του 2019. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα και κυρίως να μεταβάλει το επιχείρημα που ενδυναμώνεται από την αντιπολίτευση περί παρασκηνιακής συναλλαγής κυρίως με τη γερμανική πλευρά για την ελάφρυνση του χρέους. «Δώσανε το όνομα της Μακεδονίας και κάνανε παραχωρήσεις στο Προσφυγικό για να πάρουν μια υποτιθέμενη καλή λύση για το χρέος ώστε να υποστηριχθεί το προπαγανδιστικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια» τονίζουν από την πλευρά της ΝΔ.

Για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πιέζεται αρκετά, όπως φάνηκε και από την δημοσκόπηση της PULSE χθες βράδυ στην τηλεόραση του Σκάι (η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και φθάνει πλέον στις 12,5), όλα είναι καθαρά και δεν επιδέχονται συνωμοσιολογικών προσεγγίσεων και αναφορών που δεν έχουν βάση με την πραγματικότητα.

Η συμφωνία. Ωστόσο, η αποκάλυψη των «Financial Times» περί συμφωνίας Τσίπρα – Μέρκελ ώστε να δέχεται η Ελλάδα πρόσφυγες από τη Γερμανία έδωσε εκ νέου τροφή για σενάρια και σχόλια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας, ο έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίζεται «έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεταναστευτικό».

Ο ίδιος ο Τσίπρας στους «FT» υποστήριξε ότι «δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (σ.σ. ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν’ αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές), ενώ κατά τον αρθρογράφο της εφημερίδας, δήλωσε ανοιχτός στο να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία. Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία με τη Γερμανία, υποστήριξε, δεν θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα δεδομένου ότι μόνο 50 με 100 αιτούντες άσυλο τον μήνα διασχίζουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βλέπουν συναλλαγή. Υπαινιγμοί για συμφωνίες με οικονομικά ανταλλάγματα, πάντως, διατυπώνονται εμμέσως πλην σαφώς και στο δημοσίευμα των «FT» με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις. Η εφημερίδα επικαλείται διπλωμάτες της ΕΕ οι οποίοι λένε ότι το Βερολίνο «έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων, για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σοβαρά».

Το κλίμα είχε διαμορφωθεί πριν από το δημοσίευμα των «FT» από τη γερμανική εφημερίδα «Die Ziet», τις παραμονές του κρίσιμου Eurogroup για το χρέος, όπου γινόταν εκτεταμένη αναφορά στη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει η Μέρκελ λόγω του Προσφυγικού και πως τώρα χρειάζεται τη βοήθεια της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Πυρά από Μητσοτάκη. Στην Ελλάδα η αντίδραση είναι οξεία, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι η συζήτηση θα πρέπει να είναι για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα και όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας. Επίσης, το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι «από το Go Back κυρία Μέρκελ» πήγαμε στο «ό,τι θέλει η κυρία Μέρκελ», ενώ γίνεται αναφορά για «εξόφληση γραμματίων με ό,τι του ζητηθεί».

Η συγκυβέρνηση απορρίπτει, όπως είναι φυσικό, τα περί εξόφλησης γραμματίων και όπως λένε κεντρικοί κυβερνητικοί παράγοντες η Ελλάδα υπερασπίζεται πάγια τη θέση ότι πρέπει να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση και διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.