Σκηνικό παροχών με φόντο τις κάλπες στήνει η κυβέρνηση επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη συμφωνία του Eurogroup, η οποία σε όρους αγορών και «καθαρής» εξόδου αποδεικνύεται ώς τώρα κατώτερη των προσδοκιών.

Ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων για τις συντάξεις, αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018, έστω και συμβολικού χαρακτήρα, και μειώσεις φόρων της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ έχουν μπει ήδη στο κυβερνητικό περιβόλι των παροχών.

Με τα σημερινά δεδομένα και εάν δεν μεσολαβήσουν νέες συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο, οι δανειστές θα απαιτήσουν τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Στην κυβέρνηση όμως προεξοφλούν πως οι συντάξεις δεν θα περικοπούν. Το σενάριο το οποίο εξυφαίνεται στις παρυφές του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρεί να στηριχθεί σε άλλα δεδομένα.

Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό, πηγές του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν πως επιδιώκεται μια πρώτη, έστω και μικρή, προσαρμογή εντός του 2018 και το θέμα θα τεθεί στις εν εξελίξει συζητήσεις με το κλιμάκιο του ΔΝΤ το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα για τη σύνταξη της έκθεσης του άρθρου 4. Το «σκανάρισμα» της ελληνικής οικονομίας αλλά και των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης από το ΔΝΤ ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να κυρωθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία του Eurogroup.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ