Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να ανακήρυξε τη νίκη του όταν τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μετέδιδε το πρακτορείο Αναντολού του έδιναν το 53% των ψήφων, η αντιπολίτευση ωστόσο συνέχιζε να επιμένει ώς αργά χθες το βράδυ ότι δεν είχαν ανοιχτεί παρά μόνο οι μισές κάλπες, με τον Ερντογάν εκείνη τη στιγμή να αποσπά το 44% και τον Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και βασικό αντίπαλο του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, να ακολουθεί με 40%.

Στη Βουλή, όπου εισήλθε και το φιλοκουρδικό κόμμα, η πλειοψηφία του Ερντογάν φαίνεται να εξασφαλίστηκε χάρη στη συμμαχία του με τους εθνικιστές. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) φερόταν να αποσπά το 43,1%, ενώ οι εθνικιστές του ΜΗΡ το 11,4%. Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) λάμβανε το 22,3% και το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) το 10,6% –  το όριο εισόδου στη Βουλή είναι το 10%.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ κάλεσε τους παρατηρητές να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος νοθείας, ενώ στελέχη του κόμματός του έκαναν λόγο για παραποίηση στη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Την ίδια ώρα, οπαδοί του τούρκου προέδρου και του ΑΚΡ συγκεντρώνονταν έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Αγκυρα για να πανηγυρίσουν. Εκεί θα εμφανιζόταν αργότερα ο Ερντογάν για τις επινίκιες δηλώσεις του: «Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή» είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος που τον επευφημούσε. «Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε κάθε περίπτωση, οι διπλές εκλογές δεν άφησαν καθόλου ασυγκίνητους τους τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις έφτασε το 87%, ενώ την εκλογική διαδικασία παρακολούθησαν μισό εκατομμύριο παρατηρητές που είχαν τοποθετηθεί στα εκλογικά τμήματα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς ήταν διάχυτος ο φόβος για νοθεία. Ο Ερντογάν πάντως περιέγραψε μια εντελώς διαφορετική εικόνα: «Η Τουρκία ζει μια δημοκρατική επανάσταση» δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.