Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη μίνι σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε στις Βρυξέλλες η Κομισιόν, οι πόλεμοι της μετανάστευσης καλά κρατούν στην Ευρώπη.

Η Ρώμη άφησε χθες για ώρες να πλανάται η απειλή να μποϊκοτάρει την άτυπη συνάντηση εργασίας, εκτιμώντας πως τα συμπεράσματά της έχουν ήδη γραφτεί και δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της. Τελικά επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της, όμως ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει το σόου του.

Οσο για τα κράτη – μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), τους κατεξοχήν ιέρακες στο ζήτημα της μετανάστευσης, παρότι δεν είχαν λάβει ιδιαίτερη πρόσκληση, έσπευσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτή την «απαράδεκτη» μίνι σύνοδο –η οποία ερμηνεύεται ως μια επίδειξη συμπαράστασης στην Ανγκελα Μέρκελ, στην κόντρα που έχει με τον Χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Εσωτερικών της Χορστ Ζεεχόφερ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας προσκλήθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες από τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να επεξεργαστούν ευρωπαϊκές λύσεις ενόψει της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου της 28ης και 29ης Ιουνίου.

Ο σκληρός Ορμπαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, επισήμανε πως η συνάντηση είναι ανοικτή σε όποιο άλλο κράτος – μέλος επιθυμεί να συμμετάσχει. Υπεύθυνος για τη διοργάνωση συνόδων είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και όχι η Κομισιόν, ήταν η ξερή απάντηση του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν –ο οποίος σημείωσε παράλληλα πως οι χώρες του Βίσεγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν ήδη υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Οπως είναι ήδη γνωστό, Αυστρία, Δανία και Ολλανδία προωθούν ένα σχέδιο δημιουργίας καταυλισμών στα Βαλκάνια για τους αιτούντες άσυλο, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί. Υπό συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται και ένα σχέδιο δημιουργίας ανάλογων κέντρων, που θα λειτουργούν όμως και ως hotspots για επίδοξους αιτούντες άσυλο, στη Βόρεια Αφρική.

«Εκνευρισμός» στην Ιταλία. Ενα προσχέδιο των συμπερασμάτων της μίνι συνόδου, που είχε κυκλοφορήσει από προχθές στον Τύπο, προκάλεσε τον «εκνευρισμό» της ιταλικής κυβέρνησης, αφού έθιγε ανεπαρκώς, στα μάτια της, το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και επικεντρωνόταν στην ανακατανομή των μεταναστών μετά την είσοδό τους στην Ευρώπη. Η Ρώμη όμως αντιτάχθηκε και στην πρόβλεψη που θέλει τους αιτούντες άσυλο να επιστρέφονται στο πρώτο ευρωπαϊκό κράτος – μέλος όπου καταγράφονται.

Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του με την Ανγκελα Μέρκελ και τη διαβεβαίωσή της για την απόσυρση του προσχεδίου που κυκλοφόρησε, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Ιταλίας στη συνάντηση εργασίας.

Στο μεταξύ, ο Σαλβίνι συνέχιζε τον καβγά με τις ΜΚΟ που επιχειρούν ανοιχτά της Λιβύης καθώς και τις νουθεσίες προς τα άλλα κράτη – μέλη: μεταξύ άλλων, απαίτησε από την Ισπανία να δεχθεί, πέραν του «Aquarius», και τα τέσσερα επόμενα πλοία με διασωθέντες μετανάστες.