Εκτός κι αν ζείτε σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά, θα έχετε σίγουρα προσέξει ότι από το 2015 και μετά βλέπουμε μια νέα ταινία «Star Wars» κάθε χρόνο. Είναι το αποτέλεσμα της εξαγοράς της Lucasfilm του Τζορτζ Λούκας από την Disney το 2012 έναντι 4 δισ. δολαρίων. Δαπάνη που έχει ήδη σχεδόν αποσβέσει η τελευταία με τις ταινίες «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» το 2015, «Rogue One» το 2016, «Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi» το 2017 και όλα τα παιχνίδια και κάθε είδους εμπορεύματα που τις συνοδεύουν.

Το σερί όμως έσπασε φέτος με το «Solo: A Star Wars Story». Ενα spin-off, δηλαδή μία ταινία εκτός σειράς, που επικεντρώνεται σε έναν και μόνο ήρωα, τον λαθρέμπορο Χαν Σόλο που έκανε διάσημο στα προηγούμενα φιλμ ο Χάρισον Φορντ. Ομως ο νέος πρωταγωνιστής Ολντεν Ερενραϊχ δεν είναι Φορντ και οι πέντε μόλις μήνες που μεσολάβησαν ανάμεσα σε αυτή την ταινία και την προηγούμενη, τους «Τελευταίους Jedi», δεν ήταν αρκετά μεγάλο διάστημα για να πεθυμήσει το κοινό ένα ακόμη «Star Wars». Το αποτέλεσμα; Υποτονικές (για τέτοια ταινία, βέβαια) εισπράξεις και ζημιά τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων για την Disney. Για τον κολοσσό της ψυχαγωγίας το ποσό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά προφανώς έκανε κάποια μεγαλοστελέχη εκεί στο Χόλιγουντ να αναρωτηθούν μήπως είναι υπερβολικό να κυκλοφορεί κάθε χρόνο και μία νέα ταινία «Star Wars».

ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές μέσα από την Lucasfilm, η πρώτη αντίδραση είναι να παγώσουν όλες οι μελλοντικές spin-off ταινίες. Ποιες είναι αυτές; Πράσινο φως μέχρι τώρα είχαν πάρει οι εξής δύο: μία με ήρωα τον δάσκαλο του Λουκ Σκάιγουοκερ Ομπι-Ουάν Κενόμπι και μία που θα εστίαζε σε έναν πιο δευτερεύοντα χαρακτήρα αλλά αγαπημένο των φανατικών, τον κυνηγό επικηρυγμένων Μπόμπα Φετ.

Για την πρώτη ταινία δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της Disney, ωστόσο είχε επιβεβαιωθεί ανεπίσημα ότι θα τη σκηνοθετούσε ο Στίβεν Ντάλντρι («Μπίλι Ελιοτ», «Οι ώρες») και ότι στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα επέστρεφε ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, που είχε υποδυθεί τον Κενόμπι στις τρεις ταινίες – πρίκουελ του Τζορτζ Λούκας.

Η δεύτερη ταινία ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την πρεμιέρα του «Solo: A Star Wars Story» στις αίθουσες στα τέλη του περασμένου μήνα. Ο Τζέιμς Μάνγκολντ, σκηνοθέτης του «Λόγκαν», ανέλαβε να γράψει και να σκηνοθετήσει ένα spin-off για τον Μπόμπα Φετ, που με το χαρακτηριστικό του κράνος, το φλογοβόλο και το τζετ πακ του είχε κλέψει την παράσταση στην ταινία «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται». Εγινε από τους αγαπημένους χαρακτήρες των φαν, ενώ κάποιες φιγούρες του παραμένουν από τα σπανιότερα και ακριβότερα παιχνίδια «Star Wars» περιζήτητα από τους συλλέκτες.

ΝΕΕΣ ΤΡΙΛΟΓΙΕΣ. Οι δύο παραπάνω περικοπές βέβαια δεν επηρεάζουν το ένατο και τελευταίο –άτιτλο προς το παρόν –επεισόδιο του «Star Wars» που είναι προγραμματισμένο να προβληθεί στο τέλος του 2019. Ούτε τις δύο (!) ακόμη τριλογίες ταινιών με εντελώς νέους ήρωες και ιστορίες που έχουν ήδη παραγγελθεί. Τη μία θα τη γράψει ο Ράιαν Τζόνσον, σεναριογράφος και σκηνοθέτης των «Τελευταίων Jedi» και την άλλη οι Ντέβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Βάις που υπογράφουν το τηλεοπτικό «Game of Thrones».

Και αν δεν σας φτάνουν τα παραπάνω, ετοιμάζεται και μία τηλεοπτική σειρά «Star Wars», που θα προβάλλεται αποκλειστικά στην πλατφόρμα streaming της Disney (ένα αντι-Netflix, δηλαδή), η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το 2019. Δεν γλιτώνει κανείς έτσι εύκολα από τα «Star Wars». Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εμπορική αποτυχία…