Στις υπηρεσίες των ηλεκτρονικών πληρωμών, της ασφάλισης και των online τυχερών παιχνιδιών σχεδιάζει να επεκταθεί ο ΟΤΕ. Η διοίκηση του ΟΤΕ στις συγκεκριμένες ψηφιακές υπηρεσίες βλέπει ευκαιρίες για κερδοφόρα δραστηριοποίηση, η οποία θα συμβάλει στην αναπλήρωση των εσόδων που χάνει ο Οργανισμός από τις παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η φωνητική τηλεφωνία. Η πρώτη αγορά στην οποία θα δραστηριοποιηθεί ο OΤE, εξελίσσοντας υπηρεσίες που ήδη προσφέρει με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι αυτή της ασφάλισης μέσω μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας. Τα σχέδια για την επέκταση του ΟΤΕ σε νέες αγορές αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας πρόσφατα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του. Μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε: «Δεν σταματάμε να καινοτομούμε και να διαθέτουμε νέες υπηρεσίες και λύσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας, δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων για τον Ομιλο. Παρέχουμε τα ψηφιακά εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν και υποστηρίζουμε τον μετασχηματισμό του Δημοσίου με μεγάλα έργα ICT (υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών) που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και συνεπώς την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ έχει σχεδιάσει ηλεκτρονική πλατφόρμα e-insurance, την οποία θα λανσάρει πολύ σύντομα. Με τη χρήση της πλατφόρμας αυτής, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί μέσω του Διαδικτύου να βρίσκει την ασφάλεια που αναζητά (αυτοκινήτου, υγείας κ.λπ.), χωρίς να μεσολαβεί ασφαλιστικός σύμβουλος. Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια ο ΟΤΕ λειτουργεί ως πράκτορας ασφαλιστικών υπηρεσιών, συνεργαζόμενος με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να καλύπτει τις δικές του ανάγκες, καθώς και ανάγκες τρίτων. Οσον αφορά τις άλλες δύο αγορές – υπηρεσίες, η διοίκηση του ΟΤΕ βρίσκεται σε φάση διερεύνησης και αξιολόγησής τους.

Πάντως, μεταξύ των αποφάσεων που έλαβε η γενική συνέλευση του Οργανισμού ήταν η τροποποίηση του καταστατικού του, με σκοπό τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, ώστε να μπορεί να οργανώνει και να διεξάγει μέσω Διαδικτύου κάθε είδους παιχνίδια (τυχερά, γνώσεων κ.λπ.). Μάλιστα, πληροφορίες από το εσωτερικό του ΟΤΕ αναφέρουν ότι ήδη γίνονται συζητήσεις για πιθανή συνεργασία του Ομίλου με μεγάλο παίχτη στον χώρο του online gaming. Το καταστατικό του ΟΤΕ προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα δραστηριοποίησής του σε υπηρεσίες πληρωμών, διανομής και εξαργύρωσης ηλεκτρονικού χρήματος, αντιπροσώπευσης ημεδαπών και αλλοδαπών ιδρυμάτων πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος.

Στην ομιλία του προς τους μετόχους του ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ αφού επισήμανε ότι ο Ομιλος σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις έως 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2022, προκειμένου να εγκατασταθούν οπτικές ίνες σε περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναφέρθηκε στη συμβολή του Οργανισμού στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, σήμερα, η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του Ομίλου ΟΤΕ στο ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή στο 3,2% του ΑΕΠ. Επίσης, η συνολική συνεισφορά του στην απασχόληση αριθμεί περί τις 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και αντιστοιχεί σε πάνω από το 1,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Ακόμα, η συνολική επίδραση του Ομίλου στα δημόσια έσοδα υπερβαίνει το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 2,6% των συνολικών εσόδων του Δημοσίου από φόρους και εισφορές. Την ίδια στιγμή, ο ΟΤΕ αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.