Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κλείνουμε περίπου τρία χρόνια διαχείρισης της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής μετακίνησης πληθυσμών των τελευταίων οκτώ δεκαετιών στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η χώρα μας όχι μόνο ανταποκρίθηκε με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και στο διεθνές δίκαιο, αλλά επέδειξε στάση ευθύνης απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Επιμείναμε δε, εξαρχής, ότι το βάρος της διαχείρισης του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Ο ελληνικός λαός που γνωρίζει από προσφυγιά έδειξε στη συντριπτική του πλειοψηφία αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο και την ανέχεια, στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από τη χώρα μας. Αυτή η στάση μάς γεμίζει υπερηφάνεια.

Αρκεί, όμως, μόνο η ελληνική αλληλεγγύη; Σαφώς και όχι. Απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη από όλη την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και υπερασπιζόμενη τις ανθρώπινες αξίες, έπραξε και συνεχίζει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας. Υστερα από εργώδεις προσπάθειες και με τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων, των διεθνών οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έγινε δυνατή η φιλοξενία 25.000 ατόμων σε διαμερίσματα, η εγγραφή και φοίτηση 7.500 προσφυγοπαίδων σε σχολεία και η εφαρμογή προγραμμάτων ένταξης και ενσωμάτωσης.

Ο δρόμος είναι μακρύς. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις αξίες και τις θέσεις της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το Προσφυγικό είναι ζήτημα που αφορά όλη την ΕΕ και όχι μόνο τις χώρες του Νότου. Ζητούμενα είναι οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης, η τήρηση των ευρωπαϊκών αρχών και η ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί σε καθένα από τα 28 κράτη – μέλη. Τυχόν παρεκκλίσεις από αυτές τις αρχές «κλείνουν το μάτι» στις σειρήνες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Και ας μην ξεχνάμε, ο δρόμος της προσφυγιάς δεν είναι επιλογή ούτε όνειρο ζωής για αυτούς που τον επέλεξαν. Είναι αναγκαστική φυγή από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις οριακές καταστάσεις που βίωσαν, και δυστυχώς συνεχίζουν να βιώνουν ακόμη, άνθρωποι στις πατρίδες τους.

Η Φωτεινή Παντιώρα είναι ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης