Με σακούλες απορριμμάτων να ξεχειλίζουν από τους κάδους στις γειτονιές πέρασε η Αθήνα (και) τη χθεσινή μέρα, που ο ΧΥΤΑ της Φυλής παρέμενε κλειστός εξαιτίας της μεγάλης ρωγμής που παρουσιάστηκε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Παρότι ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) ενημέρωσε πως η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα έχει αποκατασταθεί πλήρως αύριο, η εικόνα των συσσωρευμένων σκουπιδιών στους δρόμους της Αττικής δεν μπορεί να αλλάξει αμέσως. Και οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία παραμένουν, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» ειδικοί επιστήμονες, που υπογραμμίζουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν την κατάσταση.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΜΙΛΟΥΝ. «Δεν είναι τυχαίο ότι σε άλλες χώρες ψεκάζουν από καιρού εις καιρόν τους κάδους απορριμμάτων. Το κάνουν για να μειώνονται τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών και των τρωκτικών» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης και εξηγεί: «Με τη συσσώρευση των σκουπιδιών, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, δημιουργούνται εστίες μόλυνσης κυρίως λόγω της παρουσίας εντόμων και τρωκτικών σε ορισμένες περιοχές. Πιστεύω ότι τα κουνούπια είναι πιο επικίνδυνα, καθώς ευθύνονται για τη μεταφορά λοιμώξεων. Πέρα από τη δυσοσμία, θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος». Οπως επισημαίνει, μια τέτοια κατάσταση απαιτεί πάντα λύση το ταχύτερο δυνατόν «για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις».

Μείζον ζήτημα σε κάθε μεγάλη πόλη χαρακτηρίζει τη διαχείριση των σκουπιδιών ο καθηγητής Μικροβιολογίας και κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Πρέπει κάποια στιγμή και η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το θέμα ριζικά. Πέρα όμως από τη δημόσια υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής και την αισθητική μας». Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, «για να υπάρξουν προβλήματα δημόσιας υγείας πρέπει να μολυνθούν ο υδροφόρος ορίζοντας, τα τρόφιμα και να υπάρξουν τρωκτικά». Οι ειδικοί συμφωνούν ότι κάθε φορά που σχηματίζονται βουνά απορριμμάτων αυξάνεται ο κίνδυνος αυτά να αποτελέσουν εστίες πολλαπλασιασμού ποντικιών και εντόμων και εφόσον το πρόβλημα δεν επιλυθεί γρήγορα, μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα λοιμωδών νοσημάτων.

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ». «Με τη βροχή και μετά με ζέστη αναπτύσσονται μικρόβια. Εμείς κάναμε ψεκασμούς με ειδικά υγρά για να προλάβουμε» αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος. «Με συσσωρευμένα απορρίμματα και υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων» σημειώνει ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τονίζει πως η ανάγκη για έρευνα είναι επιτακτική αυτή τη στιγμή: «Η υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα, σημάδι της οποίας είναι η αδυναμία του ΧΥΤΑ να δεχθεί τα απορρίμματα, οδηγεί σε κίνδυνο μονιμοποίησης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία των πολιτών των δήμων μας και την άμεσα επαπειλούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση».