Μετά το χρυσαυγίτικο παραλήρημά του στη Βουλή και την επικίνδυνη οδήγηση στην εθνική οδό (ήδη σχηματίζεται η σχετική δικογραφία), ο υπόδικος χρυσαυγίτης Κώστας Μπαρμπαρούσης, αφού πρώτα συνελήφθη χθες στο Πάτημα Χαλανδρίου δηλώνει όψιμα τον… απόλυτο σεβασμό του στο Σύνταγμα, στο δημοκρατικό πολίτευμα και στους θεμελιώδεις θεσμούς του!

Είναι η γνωστή τακτική της αναδίπλωσης ή της «μεταμέλειας» των χρυσαυγιτών που συχνά – πυκνά «διευκρινίζουν» δημόσιες δηλώσεις τους για να έχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Μόνο που ο Μπαρμπαρούσης είναι ο πρώτος βουλευτής στα χρονικά της μεταπολίτευσης που διώκεται για ένα τόσο βαρύ κακούργημα (των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας), ενώ παράλληλα σχηματίζεται και η ξεχωριστή δικογραφία για τις σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚ στη διάρκεια της καταδίωξης της περασμένης Παρασκευής, όπου σε τρία τουλάχιστον σημεία των μπλόκων απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα αλλά και η ζωή αστυνομικών. Ο βουλευτής, ο οποίος αύριο το μεσημέρι θα λογοδοτήσει στον ανακριτή, προσπάθησε να ανασκευάσει τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής, με γραπτή δήλωση που διένειμε ο δικηγόρος του, στην οποία προκλητικά κάνει λόγο για «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης» από «καταχρηστική συστημική διαχείριση της λεκτικής υπερβολής». Ο χρυσαυγίτης σημειώνει ότι «ορκίστηκα να υπηρετώ τη συνταγματική νομιμότητα ως εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας και τούτο αποτελεί δομικό στοιχείο όχι μόνο της πολιτικής μου δράσης, αλλά και ενσυνείδητη αξιακή επιλογή μου». Υποστηρίζει δε ότι κατά την ομιλία του στη Βουλή «ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης. Η πρόθεσή μου ήταν (…) να θέσω κατά τρόπο εμφατικό το ζήτημα της ευθύνης συγκεκριμένων κρατικών οργάνων από τη λήψη αποφάσεων».

Η Αντιτρομοκρατική. Κατά τις πρώτες ώρες παραμονής του στην Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρυσαυγίτης ήταν αμήχανος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την καταδίωξη, κατά την οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικών. Κρατώντας αυτή τη φορά χαμηλούς τόνους, κατά τις ίδιες πληροφορίες προέβαλλε διάφορους ισχυρισμούς και μπέρδευε τα λόγια του για όσα συνέβησαν στην Ιόνια Οδό. Στη συζήτησή του με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής φέρεται ότι είπε πως δεν κατάλαβε καν ότι οι αστυνομικοί τον καταδίωκαν γιατί δεν είναι –όπως είπε –κανένας μεγάλος κακοποιός για να τον κυνηγάνε! Από τη γενικότερη συμπεριφορά του έδινε την εντύπωση ότι δεν γνώριζε καν τις συνέπειες του εντάλματος σύλληψης, ότι δηλαδή μετά την παρέλευση του Αυτοφώρου παρέμενε καταζητούμενος. Κατά πληροφορίες, δήλωνε πλήρη άγνοια και πίστευε ότι αν περνούσε το Αυτόφωρο θα μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα για να παραδοθεί. Λίγο μετά πάντως, κατά τη μεταγωγή του από το Αστυνομικό Μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στον εισαγγελέα, μόλις αντίκρισε δημοσιογράφους, φώναξε μέσα από το αυτοκίνητο της Αντιτρομοκρατικής «η Μακεδονία είναι ελληνική». Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι βρήκε καταφύγιο προχθές το βράδυ στο Πάτημα Χαλανδρίου όπου και συνελήφθη, ενώ τα σήματα από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας έδωσαν το στίγμα του. Αλλωστε εκεί κοντά βρέθηκε και το βουλευτικό Volvo με το οποίο είχε διαφύγει. Ο ίδιος βέβαια είχε φροντίσει να πάρει μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της καταδίωξης (την οποία κατά τα άλλα δεν είχε αντιληφθεί…), καθώς πέταξε την μπαταρία του κινητού του και σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούσε άλλο τηλέφωνο, το οποίο όμως εντόπισε η Αντιτρομοκρατική.