Στη συμφωνία που υπέγραψαν στις Πρέσπες ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρονται μία ημέρα μετά πλήθος δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ.

Ιταλία:

Σε ανάλυσή της, η εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του αναλυτή Σέρτζιο Ρομάνοπως «Στο τέλος υπερίσχυσε η λογική» ενώ ο ίδιος προσθέτει ότι «ο Αλέξανδρος ήταν σαφώς Έλληνας, αλλά ένας μέρος της Μακεδονίας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, με την πάροδο των αιώνων, έγινε κυρίως σλάβικη».

«Ο Αλέξης Τσίπρας επέδειξε την ίδια λογική με την οποία κατάφερε να χειριστεί και το θέμα του ευρώ», σημειώνει ο Ρομάνο και συμπληρώνει: «Οι κινητοποιήσεις στην πλατεία Συντάγματος απέδειξαν ότι οι παλιοί εθνικιστές δεν έχουν εξαφανισθεί, αλλά οι νέες γενιές έχουν άλλες έγνοιες και διαφορετικά ενδιαφέροντα».

Παράλληλα, η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero τονίζει ότι η χθεσινή υπογραφή ενισχύσει σίγουρα τον ηγετικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να λύσει ένα θέμα που έμοιαζε αδύνατον να μπορέσει να ξεπεραστεί, εξαιτίας της αμοιβαίας ακαμψίας που είχε επικρατήσει.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι από σήμερα στην Αθήνα όλοι εργάζονται με στόχο τα μέτρα για το χρέος, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για να μπορέσει να περπατήσει η χώρα, βασιζόμενη μόνο στις δυνάμεις της.

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες χαρακτηρίζεται «ιστορική» και από την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, με αναφορά στη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ότι πρόκειται για μία λύση «win- win», η οποία επετεύχθη «χάρη στον διάλογο και τη διπλωματία».

Βρετανία:

«Ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης», γράφουν οι Times του Λονδίνου σε κύριο άρθρο τους.

«H απόφαση συμβιβασμού για το όνομα Βόρεια Μακεδονία δείχνει πολιτική σοφία εκ μέρους της Ελλάδας. Ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ένα τεράστιο βήμα πραγματοποιήθηκε για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα στα βόρεια Βαλκάνια», τονίζει η λονδρέζικη εφημερίδα και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας πήρε μεγάλο ρίσκο, καθώς το θέμα πυροδοτεί έντονες συγκινήσεις στην Ελλάδα.Προς τιμήν του, ο κ. Τσίπρας κράτησε την ψυχραιμία του και το λόγο του. Στο παρελθόν δεν δίστασε να παίξει το λαϊκιστικό «χαρτί» και να προκαλέσει την ΕΕ –καταλήγοντας να αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα δημαγωγικής ανευθυνότητας. Τα πράγματα όμως πήγαν καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον πρωθυπουργό της».

Οι Times σημειώνουν ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει υπομονή και ανεκτικότητα. Παρά την αθρόα εισροή προσφύγων –η κυβέρνηση του κάνει ότι μπορεί, αν και οι συνθήκες στους καταυλισμούς παραμένουν θλιβερές. Η απόφασή του να πιάσει το μακεδονικό «αγκάθι» ήταν συνέπεια της μειωμένης βούλησης προηγούμενων πρωθυπουργών να επιδείξουν διάθεση συμβιβασμού. Και ο Ζόραν Ζάεφ, επίσης, αξίζει συγχαρητήρια για τον τερματισμό του αδιέξοδου», καταλήγει η εφημερίδα.

Βέλγιο:

Εκτενείς είναι οι αναφορές και στα βελγικά ΜΜΕ για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Η εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια βάζουν οριστικό τέλος στη διαμάχη για το όνομα «Μακεδονία»» αναφέρεται στις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών και την παρουσία ξένων επισήμων, ενώ σημειώνεται ότι η πΓΔΜ συμφώνησε να αποκαλείται στο εξής «Βόρεια Μακεδονία» με αντάλλαγμα την άρση του ελληνικού βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η εφημερίδα De Morgen φιλοξενεί, εξάλλου, στις εσωτερικές της σελίδες μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία από τη διαδήλωση στις Πρέσπες εναντίον της συμφωνίας υπό τη λεζάντα: «Έλληνες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας, δηλ. «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Παρά τις αντιδράσεις, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν τη συμφωνία που βάζει τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών. Όταν η Μακεδονία αποχώρησε από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι Έλληνες ενοχλήθηκαν σφοδρά επειδή διαθέτουν μια γεωγραφική περιοχή που φέρει το ίδιο όνομα. Το νέο όνομα καλείται να αποφορτίσει τις διπλωματικές εντάσεις, αν και τα κοινοβούλια των δύο χωρών πρέπει ακόμα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους».

Από πλευράς της η εφημερίδα L’ Echo, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ιστορική συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»» αναφέρεται στις αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο πρωθυπουργοί στο εσωτερικό των χωρών τους, ενώ η Libre Belgique σε δημοσίευμα με τίτλο «Υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για την ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας»» παραθέτει τα όσα υποστήριξε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Έλληνας πρωθυπουργός σε σχέση με την «εκπλήρωση του πατριωτικού καθήκοντος», σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε επίσης να ξεπεράσει το εμπόδιο της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησής του που κατέθεσε ο συντηρητικός αντίπαλός του Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο «τέλος μιας μακρόχρονης διαμάχης και τη διευθέτηση μιας εκρηκτικής διπλωματικής διαφοράς» υπογραμμίζοντας ότι οι δύο νέοι στην ηλικία πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έντονες αντιδράσεις στις χώρες τους, προκειμένου να σταθεί δυνατή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Επισημαίνεται επίσης πως «μεταξύ των πιο σκληρών επικριτών του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ο προκάτοχός του στην εξουσία, ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών το 1991, όταν ξεκίνησε η διαμάχη».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ξεπερνά μία πρόταση μομφής με αφορμήτο Μακεδονικό» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον τηλεοπτικό σταθμό RTBF, το οποίο μιλά για αποτυχία της πρότασης δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνεται ότι το ελληνικό κοινοβούλιο βρέθηκε το Σάββατο στο επίκεντρο της βαλκανικής πολιτικής μάχης που πυροδότησε η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της Μακεδονίας.

Στην απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, αναφέρεται τέλος και είδηση που φιλοξενεί η De Standaard υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας μένει όρθιος από την πρόταση δυσπιστίας για τη Μακεδονία». Επισημαίνεται ειδικότερα ότι με τη συμφωνία,η Μακεδονία θα αποκαλείται στο εξής «Βόρεια Μακεδονία», αναγνωρίζοντας πάντως ότι το εν λόγω όνομα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, ενώ από την πλευρά της η Ελλάδα θα «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία ένταξης της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.