Κοντσέρτο για πολυβόλα στο ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό να απαντά με εντυπωσιακό τρόπο και να ισοφαρίζει (92-76) τη σειρά με τον Παναθηναϊκό σε 2-2, με όλα πλέον να κρίνονται την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, όπου ο νικητής θα στεφτεί πρωταθλητής για τη σεζόν που ολοκληρώνεται εν μέσω Μουντιάλ.

Λίγο νωρίτερα η Ρωσία, στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το οποίο φιλοξενεί, έδειξε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση (βάζοντας πέντε γκολ στη Σαουδική Αραβία) και λίγο αργότερα τη μιμήθηκε και ο Ολυμπιακός που θυμήθηκε τις επιθετικές του αρετές.

Με 60% στα δίποντα (19/32) και πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, έβαλε 92 πόντους στον Παναθηναϊκό, που μπήκε χαλαρά στο παιχνίδι, το γύρισε κάποια στιγμή χάρη στο προσωπικό ταλέντο του Λοτζέσκι και του Τζέιμς, αλλά ομαδικό μπάσκετ χθες έπαιξε μόνο ο Ολυμπιακός και δικαίως έφτασε άνετα στην ισοφάριση.

«Βγάλαμε πάθος»

«Δείξαμε με την εμφάνισή μας ποιοι είμαστε. Το πάθος πρέπει να υπάρχει πάντα και σίγουρα δεν δείξαμε σταθερότητα σε αυτά τα παιχνίδια. Πλέον πρέπει να έχουμε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, αφού ακολουθεί ένα παιχνίδι στην έδρα τους, μπροστά στον κόσμο τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα να χαλάσει τη συγκέντρωσή μας» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος που έδωσε αρκετό χρόνο στους Αμερικάνους βλέποντάς τους αυτή τη φορά να είναι πνευματικά έτοιμοι, με τον Τζαμέλ ΜακΛιν (20 π., 5 ασίστ) να κάνει το κορυφαίο του παιχνίδι στους τελικούς βάζοντάς τα με όλη τη φροντ λάιν του Παναθηναϊκού.

Ο Μπράιαν Ρόμπερτς ήταν το μυαλό της ομάδας (16 π., 3 ασίστ) ξεκουράζοντας και τον θετικότατο Σπανούλη (13 π., 3 ασίστ), ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης (12 π., 11 ριμπ.) κράτησε τους Πειραιώτες επιθετικά στο πρώτο μέρος (10 π.) και αμυντικά στο δεύτερο (7 ριμπ.).

Ο Στρέλνιεκς θυμήθηκε το «δολοφονικό» του σουτ (11 π.), ενώ ο αφανής ήρωας ήταν ο Παπανικολάου που κόλλησε ιό στο… κομπιούτερ του Παναθηναϊκού (Καλάθης) χαλώντας τη δημιουργία του αντιπάλου.

Από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πνευματικά ανέτοιμοι στο παιχνίδι, βρέθηκαν γρήγορα πίσω στο σκορ (27-16 στο 9′ και 50-36 στο 22′) και απλά μπήκαν στο παιχνίδι με 4/4 τρίποντα των Λοτζέσκι (3) και Τζέιμς (1) μειώνοντας προσωρινά σε 53-50.

Ομως ήταν φανερό ότι δεν θα άντεχαν έτσι να μείνουν κόντρα σε μια ομάδα που έπαιζε στοχευμένο και ομαδικό μπάσκετ, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να παίρνει και πάλι πολύ υψηλό βαθμό στο κοουτσάρισμα.

«Απόψε ήταν πιο σωματικό το παιχνίδι, αλλά δίνει και μια ιδέα του τι θα γίνει την Κυριακή. Πρέπει να παλέψουμε και να μείνουμε μαζί. Βγαίνουν πολλά συναισθήματα και πρέπει να το ελέγξουμε. Να μην ενθουσιαστούμε, αλλά ούτε και να απογοητευτούμε. Ολοι θα είναι εναντίον μας, πρέπει να παλέψουμε όμως για τον τίτλο» είπε ο μεγάλος πρωταγωνιστής Μπράιαν Ρόμπερτς, ενώ ιπποτικά ο τεχνικός των Πρασίνων Τσάβι Πασκουάλ παραδεχόταν την ανωτερότητα του αντιπάλου.

Κόντρα για τη διαιτησία

«Ηταν καλύτερος ο Ολυμπιακός, έπαιξε με μεγαλύτερο με πάθος και δύναμη από εμάς και νίκησε δίκαια» είπε ο Καταλανός την ώρα που οι διοικήσεις των δύο ομάδων είχα ξεκινήσει την κοκορομαχία για τους διαιτητές.

«Είδα την αγωνία στα μάτια του Σώμου για τον νικητή» είπε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Μάνος Παπαδόπουλος, ενώ σε ανακοίνωσή της η πράσινη ΚΑΕ χαρακτήρισε εμετικό τον διαιτητή Σώμο και για τον Κορομηλά πρόσθεσε πως ξεχρέωσε το γραμμάτιο στήριξης του Ολυμπιακού.

Από την πλευρά των Ερυθρολεύκων διέρρεε ότι ο διαιτητής Τζαφλέρης ήρθε να κάνει τη δουλειά του αλλά δεν τα κατάφερε, αν και θα τον βλέπουμε για χρόνια στους τελικούς, ενώ για την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού η θέση των Ερυθρολεύκων ήταν ότι έπρεπε πρώτα να ενημερώσουν τον προπονητή τους που έδωσε συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός στην επίσημη ανακοίνωσή του έκανε αήθη επίθεση και στον συντάκτη των «ΝΕΩΝ» Βασίλη Σκουντή για τη μετάδοση στο ΟΤΕ TV, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «O Βασίλης Σκουντής πλέον ξεπέρασε και τον εαυτό του. Με το τόσο πανηγύρι που έριξε στον αέρα της μετάδοσης, κέρδισε επάξια μια θέση στις τσιρλίντερς του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν. Αλλωστε μόνο εκεί θα μπορεί να πηγαίνει μετά από τη σημερινή μετάδοση. Στο ΟΑΚΑ είναι ανεπιθύμητος, καθώς βάσει του αθλητικού νόμου, απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας».

Ολυμπιακός (19/32 δίποντα, 8/25 τρίποντα, 30/43 βολές, 30-14 ριμπάουντ , 15 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 12 λάθη): Σπανούλης 13 (3/4 δίπ., 0/4 τρ., 3 ασίστ), Μιλουτίνοβ 2 (8 ριμπάουντ), Πρίντεζης 12 (4/8 δίπ., 0/3 τρ., 8-3 ριμπ., 3 ασίστ), Παπανικολάου 9 (1/5 δ., 2/4 τρίποντα, 5-2 ριμπάουντ, 1 ασίστ), Μάντζαρης 7 (1), ΜακΛιν 20 (6/7 δίποντα, 8/13 βολές, 5 ριμπάουντ), Μπράουν, Παπαπέτρου, Στρέλνιεκς 11 (1/1 δίπ., 2/3 τρ., 3 ασίστ), Ρόμπερτς 16 (2/2 δίπ., 3/5 τρ., 2-0 ριμπ., 3 ασίστ), Μπόγρης, Γουίλτζερ 2.

Παναθηναϊκός (16/37 δίποντα, 7/22 τρίποντα, 23/32 βολές, 21-9 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 12 λάθη): Σίνγκλετον 3 (4 ριμπάουντ), Ρίβερς 6 (1), Γκιστ 12 (4/6 δίπ., 4/5 β., 5 ριμπάουντ), Λοτζέσκι 16 (2/4 δίπ., 4/6 τρ., 4-0 ρ.), Καλάθης 12 (5/8 δίπ., 0/3 τρ., 2 ασίστ), Τζέιμς 20 (2/9 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 10/11 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Παππάς, Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους, Ογκαστ 3, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου.