Λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί στη Βουλή η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο βήμα της Βουλής και δεν άφησε αμφιβολία ότι επενδύει στη μετωπική πολιτική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Με πεδίο το Σκοπιανό, επιχείρησε να χαράξει τη νέα γραμμή αντιπαράθεσης μεταξύ προόδου και συντήρησης (δύο μήνες πριν το οριστικό κλείσιμο του μετώπου Μνημόνιο – αντιμνημόνιο) και απευθύνθηκε με σκληρά λόγια στον Μητσοτάκη για το αντιπολιτευτικό όχι στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Υποστήριξε ότι η ΝΔ κινείται σε «ακροδεξιά τροχιά» και χαρακτήρισε «όμηρο της σκληρής γραμμής Σαμαρά» τον πρόεδρό της, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα επέλεξε να μετατραπεί σε ένα θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, που είναι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχτισε όλη την πολιτική διαδρομή του και πολιτική καριέρα πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που επί είκοσι έξι χρόνια αποτελεί πληγή στην εξωτερική μας πολιτική… Ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρεία έναν άλλο Μητσοτάκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον οδηγεί σε μια συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών».

Επιμένοντας ότι η συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ αποτελεί «διπλωματική επιτυχία», ο Πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει «δώρο» την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης: «Η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Την καλωσορίζω, κι αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο που μου κάνετε αυτήν την κρίσιμη στιγμή» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, υπαινισσόμενος παράλληλα αποκαλύψεις για χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Θα τα πούμε όλα με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος κέρδισε και το ποιος έχασε, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, ποιος φέρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και τα σύμβολά της και ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα Μακεδονία για εσωτερική χρήση. Ολα θα τα πούμε! Δεν πρόκειται να γλιτώσετε!..», συνέχισε σε απειλητικούς τόνους, δίνοντας και το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής στην τριήμερη αναμέτρηση στη Βουλή και ενισχύοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να έχει στην κατοχή της διπλωματικά έγγραφα από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έντονη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με την τελική του τοποθέτηση για τη συμφωνία. Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η παραμονή Τσίπρα στην αίθουσα της Ολομέλειας σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με τα Σκόπια.