Επειδή όμως βλέπω να τρελαίνονται πολύ… πολλοί με τις εξελίξεις περί το «Σκοπιανό», να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους, διότι εκτός από τα παιχνίδια του Τσίπρα και του Καμμένου (συν)εταίρου του, υπάρχει και η πραγματικότητα, η οποία λέει ότι δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις των Αθηνών και των Σκοπίων πρωτίστως, συμφωνία δεν πρόκειται να δούμε πριν από ένα (στην καλύτερη) ή δύο (το πιθανότερο) χρόνια! Το οποίο σημαίνει ότι ο πρόεδρος Τσίπρας, όπως έκανε και με το 4ο Μνημόνιο, διαπραγματεύεται μια συμφωνία την οποία θα κληθεί να υπογράψει και να φέρει προς κύρωση στη Βουλή, μια άλλη κυβέρνηση –η επόμενη!

Τούτου δοθέντος, δεν έχει την παραμικρή σημασία το γιατί αρνείται (και σωστά!)να προκηρύξει δημοψήφισμα –τι δημοψήφισμα να κάνει και με ποιο ερώτημα; Οπως δεν έχει σημασία, καθόλου δε, και το αν δεσμεύεται και ξαναδεσμεύεται για οτιδήποτε –αυτός μπορεί να δεσμεύεται σήμερα, αλλά άλλος είναι εκείνος που θα χρειαστεί να υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις. Οπότε, να ‘χαμε να λέγαμε είναι η ιστορία και παρακαλώ να μη διαφεύγει κανενός ότι όσο όλοι μας ασχολούμασταν με το «Σκοπιανό», στα «μουλωχτά» πέρασε ένα «μεσοπρόθεσμο» που έχει διαστάσεις 4ου Μνημονίου, βοήθειά μας, μετά συγχωρήσεως…

Και χωρίς να ανοίξει μύτη παρακαλώ. Και παράλληλα κάτι περίεργοι από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη ήρθαν στο σαλόνι μας και μας ανακοίνωσαν ότι και μετά τον Αύγουστο θα είμαστε μέσα σε μια θερμοκοιτίδα και θα μας κοιτάζουν από πάνω, λες και είμαστε νεογνό με τρία κεφάλια, πέντε πόδια και οκτώ μύτες!

Τόσο καλά τα κατάφερε το λεβεντόπαιδο ο Αλέξης…

Να περάσει ο επόμενος

Σοβαρή πηγή μου, η οποία κατοικοεδρεύει στις Βρυξέλλες, μου ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για καθαρό λάθος να μιλάμε για συμφωνία. «Αυτό που συμφώνησαν οι δύο κυβερνήσεις είναι ένας οδικός χάρτης ανάλογος εκείνου στον οποίο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου με την κυβέρνηση των Σκοπίων, το 1995» μου ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του «ούτε αυτός ο οδικός χάρτης πρόκειται να επιβιώσει. Οταν ο Ζάεφ χρειάζεται 81 ψήφους στις 120 για να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, πιο πιθανό είναι να λέμε «να περάσει ο επόμενος» παρά ότι θα προχωρήσει αυτό που συμφώνησαν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ».

Καταγράφω και την άποψη αυτή, διότι είναι φανερό πως κινδυνεύουμε σοβαρά από βαρύ αποπροσανατολισμό…

Η πιο μεγάλη νύχτα

Το άλλο που θα καταγράψω εν συνεχεία είναι ότι όσοι προέβλεπαν πως η συμφωνία για το «Σκοπιανό» θα προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς και στο υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό, φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Η νύχτα της Τετάρτης για το ΚΙΝΑΛ αποδείχθηκε μια νύχτα δοκιμασίας. Ηταν η πιο μεγάλη νύχτα, από την μέρα που συγκροτήθηκε. Και αν είναι σωστά όσα έμαθα, που είναι, κάποια στιγμή διαμορφώθηκε μια κατάσταση ρήξης, γεμάτη πόλωση, όπου η πρόεδρος Φώφη βρέθηκε απέναντι σε τέσσερις να της λένε ότι η συμφωνία είναι μια καλή συμφωνία και εκείνη να υποστηρίζει ότι είναι μια κακή συμφωνία και πρέπει ως τέτοια να καταγγελθεί. Οι τέσσερις (Παπανδρέου, Καμίνης, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος), αλλά και τηλεφωνικά ο Νίκος Ανδρουλάκης τής πρότειναν ως εναλλακτική να πει τουλάχιστον ότι η συμφωνία είναι ένα πρώτο θετικό βήμα και ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία είναι προβληματικά και παράλληλα να καταγγείλει Τσίπρα, Καμμένο και Μητσοτάκη για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Η επιμονή της προέδρου Φώφης να απορρίψει στο σύνολό της τη συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κοινό ανακοινωθέν –δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν με τίποτε.

Χθες πάντως έκανε μια δήλωση η οποία είναι περίπου στα όσα συζήτησαν στο Πολιτικό Συμβούλιο, όμως οι ρωγμές είναι πια ορατές…

Ο υπέρμαχος Γιώργος

Και όμως δεν ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ούτε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος οι πιο θερμοί «υποστηρικτές» της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Αλλος ήταν. Ο πρόεδρος Γιώργος, που καταπώς με ενημέρωσαν δεν είδε τίποτε κακό στις παραχωρήσεις της κυβέρνησης προς τα Σκόπια. Ούτε στην παραχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» ούτε στην παραχώρηση της «μακεδονικής ταυτότητας» στους Σκοπιανούς. Κατά τον πρόεδρο Γιώργο αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση της περιοχής, που θα επιτευχθεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρωτίστως και κυρίως.

Για τη «μακεδονική σαλάτα» (που υπάρχει στα μενού των εστιατορίων σχεδόν όλου του κόσμου) πάντως δεν ειπώθηκε τίποτε ούτε εγέρθηκαν ενστάσεις…

«Μακεδονική σαλάτα»

Και επειδή εγώ είμαι καλός άνθρωπος και θέλω να βοηθήσω όσο γίνεται στην περίσταση, καταγράφω τι συμπεριλαμβάνει μια κλασική «μακεδονική σαλάτα», ώστε να το ξεδιαλύνουμε το πράγμα, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και μετά να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα. Λοιπόν, σύμφωνα με τους πιο έγκριτους σεφ της χώρας και εμού προσωπικά, η «μακεδονική σαλάτα» συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα υλικά: ¼ λάχανο άσπρο, ⅛ λάχανο κόκκινο, 2 καρότα, 1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη απαραιτήτως Φλώρινας, 1 πιπεριά πράσινη, 1 σελινόριζα ευμεγέθη, ¼ ματσάκι μαϊντανό (οπωσδήποτε), ½ λεμόνι στυμμένο, αλάτι, πιπέρι.

Και ιδού χρήσιμες οδηγίες για την παρασκευή της: πρέπει να πλύνετε τα λαχανικά πολύ καλά. Κόβετε τα λάχανα σε πολύ μικρές λωρίδες. Τρίβετε τα καρότα στον τρίφτη στο χοντρό. Κόβετε τις πιπεριές σε πολύ μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβετε το σέλινο και τον μαϊντανό. Τα τοποθετείτε όλα σε μια σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το λεμόνι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε προσεκτικά. Προσθέτετε το λάδι.

Και καλή σας όρεξη που θα ‘λεγε και ο κύριος Ηλίας Μαμαλάκης…

Ποιος έφερε το ΔΝΤ

Οχι, το καλο να λέγεται και να επικροτείται. Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Ευκλείδης (Τσακαλώτος), αυτό το τρελό, αγαπημένο, αγόρι των δανειστών και της κυρίας Μέρκελ, είπε στη Βουλή ότι ο πρόεδρος Γιώργος είναι αυτός που έφερε το ΔουΝουΤου στην Ελλάδα. Ηταν, η φράση αυτή, μια τέλεια «ξεπατικωτούρα» της σχετικής «ψεκασμένης» και καμμένης προπαγάνδας και απόδειξη ότι τα άκρα επικοινωνούν με τον τρόπο τους. Σε αυτή ακριβώς την «ψεκασμενοκαμμένη» αναφορά Τσακαλώτου στη Βουλή, απάντησε αργά προχθές το βράδυ το Κίνημα Γιώργου, και εγώ, επειδή τη βρήκα εξαιρετική, τη μεταφέρω ως έχει προς τέρψη και ενημέρωση:

«Μετά τον Βαρουφάκη και παρά την επί διετία διαχείριση του τρίτου Μνημονίου που έφεραν με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος ακόμα δεν έχει μάθει ποιος έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Δεν άκουσε για τον Κώστα Καραμανλή, δεν είδε τον εκτροχιασμό και δεν λέει τίποτα για το έγκλημα. Σαν το ρητό με το συμπαθές ζώο.

Οπως «δεν άκουσε» τον κ. Σόιμπλε, να δηλώνει σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης πριν από λίγους μήνες πως το ΔΝΤ μπήκε στο ελληνικό πρόγραμμα με απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου κ. Μέρκελ.

Αν μη τι άλλο το κλαμπ των συριζαίων που στηρίζει Κώστα Καραμανλή διευρύνεται με μαρξιστές οικονομολόγους. Well done Euclid!»

Καλό…