«Διαισθάνομαι ότι η συνεδρίαση και η ψηφοφορία αυτή έχει έναν ιστορικό χαρακτήρα,. Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε έναν νόμο που δεν είναι αποτέλεσμα επιλογών αυτοβούλως της κυβέρνησης αλλά διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, μετά από 5 χρόνια επιτήρησης, και πετύχαμε μετά από μεγάλες δυσκολίες, επί τρία συναπτά έτη όχι μόνο να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά να έχουμε και υπεραπόδοση», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, καθώς όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης.

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας προαποφασισμένη την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μετατραπεί σε ένα θλιβερό φερέφωνο του κ.Σαμαρά, που έχτισε όλη του την πολιτική καριέρα πουλώντας ψεύτικο πατριωτισμό με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ευθύνη για τη γέννηση του προβλήματος που ταλανίζει την πολιτική μας ζωή, κάνει τον υπερπατριώτη. Και σήμερα παριστάνει τον θεματοφύλακα των αξιών του Κ. Καραμανλή και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ο κ. Σαμαράς οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε μια θέση, στάση και συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών. Διότι εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ακροβασίες για το τι προβλέπει το Σύνταγμα.

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και τις επιλογές μας. Ναι θα αναμετρηθούμε. μόνο που εσείς αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή πολιτικής σας ιστορία και φοβάμαι ότι κινδυνεύεται να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής».