Ο πρωθυπουργός μετά το τηλεφώνημα που θα έχει με τον Ζόραν Ζάεφ για το ζήτημα της οριστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το περιεχόμενο της συμφωνίας και εν συνεχεία πιθανότατα θα προχωρήσει σε διάγγελμα.

Ήδη έχει ενημερωθεί συνεργείο της ΕΡΤ να βρίσκεται σε ετοιμότητα για το διάγγελμα Τσίπρα εντός της ημέρας.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα Ζάεφ θα εντός της ημέρας αλλά λίγο αργότερα προκειμένου να λυθούν όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας.

«Σήμερα (σ.σ χθες)  κάναμε το αποφασιστικό βήμα» και την  Τρίτη, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που ξεκίνησαν οι δύο πρωθυπουργοί,  εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Κοτζιάς, το όνομα επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, αφού πρώτα η Ελλάδα είχε απορρίψει δύο εξ αυτών.

«Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το όνομα», είπε αναφερόμενος στο νέο τηλεφώνημα που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί την Τρίτη.

Ωστόσο, επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι’ αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».

Τα επόμενα βήματα 

Μετά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ και εφόσον δεν υπάρχει κάποια απρόσμενη εξέλιξη αναμένεται να καθοριστεί το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

O πρωθυπουργός αφού ενημερώσει αρχικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση και των πολιτικών αρχηγών για όλα τα σημεία της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο κοινοβούλια ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

Να σημειωθεί ότι η κύρωση από την ελληνική βουλή θα γίνει μετά το σκοπιανό δημοψήφισμα.