Τα στοιχεία των δικογραφιών που σχηματίστηκαν μετά τον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος (στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τη Δευτέρα) είναι ανατριχιαστικά. Με βάση αυτά, είχαμε τραυματισμούς έξι αστυνομικών και πέντε οπαδών του ΠΑΟΚ. Ολοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια μακριά από το γήπεδο, αλλά αν διαβάσεις το είδος των τραυμάτων που προκλήθηκαν πραγματικά αναρωτιέσαι πόση τύχη είχαν όλοι και δεν προέκυψε νεκρός.

Ράμματα

Μεταξύ άλλων, οι τραυματίες υπέστησαν τραύματα από φωτοβολίδες ευθείας βολής στο γόνατο, εγκαύματα α’ βαθμού στα πλευρά, τραυματισμό στο μάτι, κατάγματα δακτύλων, σπάσιμο δοντιών, ενώ κάποιοι κατέληξαν στο νοσοκομείο με εκτεταμένα τραύματα από αντικείμενα και μαχαίρια, εκχυμώσεις και κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος. Σε όλους έγιναν δεκάδες ράμματα.

Φωτοβολίδες

Οι αστυνομικές Αρχές με βάση τις ίδιες δικογραφίες ισχυρίζονται πως εντόπισαν και κατάσχεσαν αμέτρητες δολοφονικές ναυτικές φωτοβολίδες ευθείας βολής, εκρηκτικές βόμβες μολότοφ του μισού κιλού με προσαρμοσμένα γκαζάκια, τσεκούρια, ρόπαλα, κατσαβίδια και σιδηρογροθιές, ενώ αναφέρουν πως στις συμπλοκές των οπαδών με την Αστυνομία οι οπαδοί εκτόξευσαν πέτρες, μάρμαρα και καδρόνια. Αναφέρεται επίσης χαρακτηριστικά ότι ένας ανήλικος οπαδός 15 χρόνων, αθλητής πολεμικών τεχνών, πριν συλληφθεί, χτύπησε αστυνομικούς κι όταν αυτοί τελικά τον ακινητοποίησαν βρήκαν στην κατοχή του μία κουκούλα full face και μία χρυσή σιδερογροθιά. Κατά τα άλλα, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει στην έκθεσή της ότι σε έλεγχο που έγινε στα πούλμαν που μετέφεραν φιλάθλους του ΠΑΟΚ βρέθηκε κουζινομάχαιρο (!) με λάμα 30 εκατοστών, 3 πυρσοί και 7 σιδηρόβεργες. Ευτυχώς που τα παιδιά πήγαιναν να δουν αγώνα ποδοσφαίρου.

Αδιαφορία

Το χειρότερο στην ιστορία είναι ότι όλα αυτά δεν θα απασχολήσουν απολύτως κανέναν. Θα υπάρχει η ίδια αδιαφορία που υπήρξε και πέρυσι όταν κανείς δεν ασχολήθηκε με τους διοργανωτές του τελικού του Βόλου και τις τεράστιες ευθύνες τους. Το υπουργείο Αθλητισμού, που θα έπρεπε να ανησυχεί για όλα αυτά, ασχολείται με το αν θα γίνει αναδιάρθρωση για να ανεβεί η Παναχαϊκή, ενώ ο Βασιλειάδης συσκέπτεται με τους ανθρώπους της Λίγκας για το καλό του ποδοσφαίρου. Αυτής της Λίγκας που ο πρόεδρος της Football League Λεωνίδας Λεουτσάκος μήνυσε χθες, ζητώντας της 17 εκατ. ευρώ, που δεν έχει καταβάλει στην Ενωσή του ως όφειλε.

ΕΠΟ

Φυσικά πέρα από τον Βασιλειάδη και τη Λίγκα υπάρχει και η ΕΠΟ αλλά εκεί ισχύει πραγματικά το τρεις λαλούν και δυο χορεύουν: ο πρόεδρός της Ευάγγελος Γραμμένος χαρακτήρισε τον τελικό που (με βάση τις δικογραφίες…) έγινε ανάμεσα σε μαχαιροβγάλτες και δολοφόνους ως «γιορτή του ποδοσφαίρου» –για να μην ξεχνιόμαστε.

Πόλεμος

Είναι τόσο μεγάλη η ανοσία των ανθρώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε να μην καταλαβαίνουν τι τους γίνεται; Είναι δυνατόν ο Βασιλειάδης, ο Γραμμένος, ο Στράτος κι όποιος άλλος αναρμοαρμόδιος βλέπει αυτές τις δικογραφίες να τις προσπερνά; Η απάντηση είναι «ναι» και δεν έχει να κάνει ούτε με παχυδερμισμό, όπως κάποιοι νομίζουν, ούτε με κρυφτούλι από την πραγματικότητα. Συμβαίνει κάτι άλλο: οι άνθρωποι που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ζώντας μέσα σε ένα θερμοκήπιο, έχουν χάσει οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα. Αν τους ρωτήσεις τι γνώμη έχουν για τον τελικό, κανείς δεν θα τον θεωρήσει πρόβλημα. Για τον Βασιλειάδη πρόβλημα είναι η αναδιάρθρωση των κατηγοριών ή το VAR ή κάτι άλλο αντίστοιχο κι όχι ότι στο ΟΑΚΑ κατέβηκαν μαχαιροβγάλτες και διακινητές εκρηκτικών. Το προεδρείο της Σουπερλίγκας θα θελε να βρεθούν χορηγοί για το μαγαζί ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και να πληρώνει ωραίους μισθούς σε ανθρώπους που τον περισσότερο καιρό δεν κάνουν τίποτα! Στη δε ΕΠΟ τα σοβαρά θέματα δεν είναι η βία, η αναξιοπιστία και η ανυποληψία του πρωταθλήματος, την οποία μάλιστα η FIFA διαπιστώνει με επιστολές και τοποθετήσεις ξένων στελεχών: το θέμα συζήτησης όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν αν θα κατόρθωνε να εκλεγεί στην Ενωση Αιτωλοακαρνανίας ο σύμβουλος Παπαχρήστος, ο ένας από τους τρεις φίλα προσκείμενους στην ΑΕΚ που έχουν απομείνει στο ετοιμόρροπο ΔΣ. Ο πόλεμος της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στις εκλογές των Ενώσεων ενδιαφέρει τους πάντες και όχι αν στον τελικό του Κυπέλλου είναι θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.

Χειρότερες

Η καθημερινότητα όσων διοικούν το ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει καθόλου με το ποδόσφαιρο. Ο Βασιλειάδης βλέπει το ποδόσφαιρο ως κακό μπελά: τον ενδιαφέρει στο μέτρο που του επιτρέπει να κάνει εξαγγελίες σε συνεντεύξεις. Στη Σούπερ Λίγκα έχουν καταλάβει πως με επτά ομάδες χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο, τον ΠΑΟ και τον Πανιώνιο χωρίς πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα και τους χορηγούς να το βάζουν στα πόδια, ακολουθούν μέρες χειρότερες για το πρωτάθλημα.

Τριτσώνης

Στην ΕΠΟ, τέλος, κυρίαρχο ζήτημα είναι τι θα κάνουν με τον αρχιδιαιτητή Τριτσώνη, τον οποίο κάπου προσπαθούν να βολέψουν. Τώρα, λέει, του βρήκαν θέση σε ένα πάνελ της UEFA, (πρόκειται για κάτι εντελώς ασήμαντο κι όχι για την πανίσχυρη Επιτροπή διαιτησίας του Κολίνα…), μήπως και καταφέρουν να τον κρατήσουν για να βοηθά στην επιμόρφωση των διαιτητών. Τον Τριτσώνη δεν τον θέλει ο ΠΑΟΚ γιατί τον θεωρεί υπεύθυνο, όχι μόνο για τη διαιτησία και τις αποφάσεις του Κομίνη στο περίφημο ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά και για την επανεμφάνιση του συγκεκριμένου διαιτητή σε ματς του πρωταθλήματος κι ενώ αυτός είχε απαιτήσει την εξαφάνισή του. Με απλά λόγια, στο υφυπουργείο το ζητούμενο είναι να υπάρχει κάτι να συζητάμε και να προβάλλεται ο υφυπουργός, στη Λίγκα ψάχνουν λεφτά και στην ΕΠΟ η καθημερινότητα είναι οι περιπέτειες των συμβούλων, οι αρχιδιαιτητές και οι κόντρες των κάποτε συμμάχων, που τώρα στις εκλογές των Ενώσεων «σκοτώνονται». Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το ποδόσφαιρο; Καμία απολύτως.

Καρδιά

Το πόσο δεν ενδιαφέρει το σπορ φάνηκε και από την απουσία όλων στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, π.χ. Πιστεύω ότι κάποιοι είναι και ανακουφισμένοι που η Εθνική μας αποκλείστηκε και δεν θα πάει στο Μουντιάλ. Με τι καρδιά θα πήγαιναν στη Μόσχα οι άνθρωποι, όταν αυτή χτυπάει στις εκλογές της Αιτωλοακαρνανίας;

Να γελάς

Το ξέρω ότι το πράγμα είναι να γελάς και να κλαις. Στις ομοσπονδίες όλου του κόσμου πιστεύω πως αυτές τις μέρες το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι το Μουντιάλ –στην Ισπανία από χθες συζητάνε για την κίνηση της Ρεάλ Μαδρίτης να φτάσει σε συμφωνία με τον προπονητή Ζουλέν Λοπετέγκι, που μετά το Μουντιάλ θα αποχαιρετήσει την Εθνική για το χατίρι της Βασίλισσας. Εδώ αντιθέτως είδηση για την καθημερινότητα της ομοσπονδίας είναι ότι ο πορτογάλος αρχιδιαιτητής Περέιρα απέκτησε Viber. Κι όλοι αναρωτιούνται αν αυτό είναι καλό ή κακό…