Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισαν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους για το εμπόριο και γι άλλα ζητήματα στη σύνοδο των G7 στον Καναδά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ένδειξη για πιθανό σημείο επαφής στο θέμα των δασμών. Πάντως, νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πεπεισμένος πως θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο.

«Είχαμε μια πρώτη συζήτηση, μια αρχή συζήτησης για τα τρέχοντα θέματα όπως το εμπόριο, η οποία όμως επέτρεψε να λυθούν, πιστεύω, πολλές πιθανές παρεξηγήσεις. Οπότε, υπάρχει η θέληση να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε μαζί», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο ξεκίνημα των διμερών συνομιλιών του με τον Τραμπ στο Λα Μαλμπέ. «Τα πράγματα προχωρούν σε αυτή την G7», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε περισσότερο θετικό τόνο, επαινώντας την «πολύ καλή του σχέση» με τον γάλλο πρόεδρο.

«Ο Εμανουέλ έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια»

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τόνισε ότι ο «Εμανουέλ έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια αναφορικά με αυτό».

«Κάτι θα συμβεί, πιστεύω ότι θα είναι πολύ θετικό» είπε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο συγκεκριμένο θέμα αναφερόταν.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εμφανιστεί ενθαρρυντικός για την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά σε διμερή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

«Η σχέση μας είναι πολύ καλή», δήλωσε ο Τραμπ, αστειευόμενος με τον Τριντό για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη NAFTA.

Οπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος, πιστεύει ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο.