Την είσοδο και άλλων ενεργειακών εταιρειών στο παιχνίδι της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων δεν αποκλείουν αρμόδιες πηγές του ομίλου. Κάτι που μπορεί να γίνει, όπως σημείωναν χθες τα ίδια στελέχη, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού συστήνοντας κοινοπραξίες με τους επενδυτές εκείνους που θα περάσουν το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα ονόματα των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον την περασμένη εβδομάδα έχουν προκαλέσει προβληματισμούς τόσο στην αγορά όσο και στους κόλπους της διοίκησης, καθώς πλην μίας, της ολλανδικής Vitol, οι υπόλοιπες δεν διαθέτουν παραγωγική δραστηριότητα στα πετρελαιοειδή. Και όλα δείχνουν πως η απόκτηση των ΕΛΠΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στο εμπόριο. Πηγές τονίζουν πως αυτό που έχει σημασία είναι η ελληνική εταιρεία να συνεχίσει την παραγωγική της δραστηριότητα και τα επόμενα χρόνια.

Αγορά φυσικού αερίου. Πάντως, πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις του διαγωνισμού και της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και άλλοι επενδυτές στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Στο μεταξύ, από τους νέους ιδιοκτήτες των ΕΛΠΕ θα εξαρτηθούν και ο ρόλος και η συμμετοχή της εταιρείας στην αγορά του φυσικού αερίου. Το μήνυμα που έχει στείλει η σημερινή διοίκηση είναι πως ο όμιλος θα είναι παρών, ενώ χθες δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο η εταιρεία να διεκδικήσει και την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στη ΔΕΠΑ όταν αυτή σπάσει στα δύο. Συγκεκριμένα στοχεύουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν το 35% της δημόσιας επιχείρησης.

Εξάλλου, χθες στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων, ο πρόεδρος Ευστάθιος Τσοτσορός και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης εκτίμησαν ότι το 2018 η εταιρεία θα έχει ισχυρή κερδοφορία της τάξης των 700 με 750 εκατ. ευρώ.