Παρέμβαση για την απουσία θεσμικού πλαισίου στην αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ έκανε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Με αφορμή τα έργα αντλησιοταμίευσης ύψους 800 εκατ. ευρώ που προωθεί η εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Αμάρι της Κρήτης (υβριδικό με 93 ΜW υδροηλεκτρικού σταθμού και 90 MW αιολικού πάρκου) και στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW, ο Περιστέρης τόνισε: «Η στροφή στις ΑΠΕ είναι γεγονός, η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας προϋποθέτει παράλληλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από χώρες που προωθούν συστήματα είτε με μπαταρίες ή με αντλησιοταμίευση». Επίσης πρόσθεσε με έμφαση ότι «η Ελλάδα είναι από τις πιο προνομιούχες χώρες για την αντλησιοταμίευση από πλευράς τοπογεωγραφίας. Εμείς προσπαθούμε ώστε το κράτος να προχωρήσει τη νομοθεσία για να μη χάσουμε το τρένο. Είναι μεγάλη η προστιθέμενη αξία για το ΑΕΠ».

Αξίζει να σημειωθεί πως το υβριδικό έργο του Αμαρίου είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ίσως και στον κόσμο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, «από τις μελέτες που έχουμε, το κόστος λειτουργίας είναι σημαντικά μικρότερο από τα οφέλη που παρέχει οικονομικά στο σύστημα και αυτό έχει υιοθετηθεί σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια».

Ο Γιώργος Περιστέρης ρωτήθηκε και για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Απάντησε ότι «είναι απαραίτητη και θα πρέπει να προχωρήσει τόσο για την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ όσο και για λόγους της τοπικής οικονομίας».

Τα σχέδια. Στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Μαραγκουδάκης. Σημείωσε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στοχεύει το 2018 να συνεχίσει να επεκτείνεται. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία εξετάζει την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 300 MW σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Επιπλέον, μέχρι στιγμής:

n Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και θα αρχίσει η πλήρης λειτουργία δύο νέων επενδύσεων στην Ελλάδα (Βέρμιο 44 μεγαβάτ και Ραχούλα ΙΙΙ 6 μεγαβάτ).

n Η επένδυση στο Τέξας Fluvanna θα είναι σε πλήρη λειτουργία όλο το 2018.

n Θα ολοκληρωθείη κατασκευή του έργου της διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου πριν από το τέλος του έτους και θα αρχίσει η λειτουργία του στις αρχές του 2019.

n Αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 14 ή 15 Ιουνίου.