Με επανακατάθεση του αιτήματος για έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ απάντησαν οι 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην απότομη προσγείωση που τους επιφύλαξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με το ξεκίνημα της χθεσινής ενημέρωσης για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έκοψε μαχαίρι τη συζήτηση για πάγωμα των περικοπών στις συντάξεις από 1/1/19, αναφέροντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μεθαύριο Παρασκευή και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 14 Ιουνίου. Στην πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που επί της ουσίας προκάλεσαν οι 36 βουλευτές με το αίτημά τους για συνεδρίαση της ΚΟ κυριάρχησε τόσο το θέμα της μείωσης των συντάξεων όσο και το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επιχείρησε να καθησυχάσει όσους επικαλούνταν το πολιτικό κόστος των προνομοθετημένων δεσμεύσεων, αναφέροντας ότι όσο υπάρχει «δημοσιονομική άνωση» θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ το υπερπλεόνασμα το 2019 θα διατεθεί κατά 100% σε φοροελαφρύνσεις, το 2020 θα μοιραστεί και το 75% αυτού θα διατεθεί επίσης σε φοροελαφρύνσεις με το 25% να πηγαίνει σε κοινωνικές παροχές ενώ από το 2021 και μετά θα μοιράζεται κατά 50-50 στις δύο κατηγορίες παρέμβασης.

Η Θεανώ Φωτίου εστίασε τις αναφορές της στο στεγαστικό επίδομα (600 εκατ. ευρώ) που θα βοηθήσει, με βάση τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, 1.350.000 πολίτες με ύψος από 70 έως και 200 ευρώ ανά οικογένεια και οικογενειακό εισόδημα έως 24.000.

Παρά τα όσα θετικά άκουσαν, ωστόσο, οι βουλευτές που είχαν ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ επέμειναν, και η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα σε συνεδρίαση του προεδρείου. Αρκετοί εξ αυτών πάντως μετά την ενημέρωση υποστήριζαν σε συνομιλητές τους ότι δεν έλαβαν καθαρές απαντήσεις.