Σε καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε ετη Δευτέρα στην Καμπούλ, έξω από το μέρος όπου είχαν συγκεντρωθεί μουσουλμάνοι ιερωμένοι προχώρησε την Τρίτη ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι στηρίζοντας τη φάτουα που εξέδωσαν κατά των επιθέσεων αυτοκτονίας, τονίζοντας ότι παραβιάζουν τις αρχές του ισλάμ.

Από την επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας, σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 7 ιερωμένοι, και ήταν η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας ενόψει των εκλογών της 20ης Οκτωβρίου.

«Η επίθεση που είχε στόχο τη μεγάλη συγκέντρωση ιερωμένων και θρησκευτικών διδασκάλων από όλη τη χώρα ήταν στην πραγματικότητα επίθεση εναντίον των κληρονόμων του προφήτη του Ισλάμ και των αρχών του Ισλάμ», δήλωσε ο Γάνι σε διάγγελμά του στο οποίο τόνισε ότι στηρίζει τη φάτουα που εκδόθηκε χθες κατά των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

«Δυστυχώς ο πόλεμος που έχει επιβληθεί στο Αφγανιστάν παίρνει καθημερινά τις ζωές των αθώων παιδιών μας», κατήγγειλε ο Αφγανός πρόεδρος.

Περισσότεροι από 2.000 θρησκευτικοί διδάσκαλοι από όλη τη χώρα συναντήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στη σκηνή της Λόγια Τζίργκα (Μεγάλου Συμβουλίου) καταγγέλλοντας χρόνια συγκρούσεων. Εξέδωσαν φάτουα, δηλαδή θρησκευτικό διάταγμα, με την οποία απαγορεύουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και ζητούν από τους Ταλιμπάν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και να επιτρέψουν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Καμπούλ έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες, ενώ δεν φαίνεται αυτές να περιορίζονται κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Νωρίς σήμερα το πρωί σημειώθηκε έκρηξη σε ένα σχολείο θηλέων στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Το σχολείο είχε ανακοινώσει ότι για δύο ημέρες δεν θα γίνουν μαθήματα έπειτα από απειλές που είχε δεχθεί.