Η Aegean Marine Petroleum Network κινδυνεύει να διαγράψει 200 εκατ. δολάρια έπειτα από εσωτερική έρευνα που αποκάλυψε πιθανές παρατυπίες με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Tradewinds. Η διεθνής εταιρεία ναυτιλιακών καυσίμων ανακοίνωσε στις 4 Ιουνίου ότι μπορεί να χρειαστεί να εγγράψει τις ζημιές αυτές επειδή λογιστική έρευνα στα βιβλία της αποκάλυψε την πιθανή υιοθέτηση ακατάλληλων λογιστικών πρακτικών κατά παράβαση της πολιτικής της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές Αρχές, οι μέτοχοι της εταιρείας και τα δικηγορικά γραφεία ψάχνουν την Aegean Marine για να δουν τις μαύρες τρύπες που τυχόν υπάρχουν στα οικονομικά στοιχεία της, ενώ η έρευνα επεκτείνεται στον Δημήτρη Μελισσανίδη που ήταν ιδρυτής της, καθώς και σε μέλη του ΔΣ της εταιρείας και σε θυγατρικές της. Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Aegean Marine, η δικηγορική εταιρεία Bernstein Liebhard LLP, η οποία ειδικεύεται σε χρηματιστηριακά θέματα, ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για λογαριασμό μετόχων της Aegean Marine Petroleum Network για να διαπιστώσει εάν έχει γίνει απάτη – ειδικά μετά την πρόσφατη μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών της, η οποία συνεχίσθηκε χθες με νέα βουτιά που (στις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδος) ξεπερνούσε το 70%.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. «Με βάση το αρχικό πόρισμα του ελέγχου, η ελεγκτική επιτροπή πιστεύει ότι θα πρέπει να διαγραφούν περίπου 200 εκατ. δολ. ποσών που εμφανίζονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 να οφείλονται στην εταιρεία», ανέφερε η Aegean σε ανακοίνωσή της.

«Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία δεν μπορεί να προσδιορίσει τις πλήρεις επιπτώσεις που θα έχει στα οικονομικά της αποτελέσματα το πώς θα καταγραφεί αυτή η προσαρμογή» των οικονομικών μεγεθών, ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.

Η Aegean ανακοίνωσε ότι μπορεί να υπάρξουν «και άλλες προσαρμογές» ως αποτέλεσμα της έρευνας, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά της μεγέθη. Η ελληνική εταιρεία ανέφερε ότι τα χρήματα της οφείλονται από τέσσερις αντισυμβαλλόμενους όπως αυτά εμφανίζονται στα οικονομικά στοιχεία για τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Περίπου 172 εκατ. δολάρια οφείλονταν από τους αντισυμβαλλόμενους στα τέλη του 2016 και 85 εκατ. δολάρια οφείλονταν στο τέλος του 2015, ανέφερε η εταιρεία.

Η Aegean επιδίωξε να αγοράσει την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων πλοίων για 367 εκατ. δολάρια, αλλά η αμφιλεγόμενη συμφωνία δεν προχώρησε επειδή χάθηκε η προθεσμία που όριζαν τα συμβόλαια για την ολοκλήρωσή της στις 27 Μαρτίου, λόγω νομικής διαμάχης.