Την παραίτησή του από την ηγεσία της Starbucks ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Χάουαρντ Σουλτς, εν μέσω έντονων φημών ότι θα είναι υποψήφιος το 2020 για την προεδρία των ΗΠΑ με το κόμμα των Δημοκρατικών.

Πρόκειται ουσιαστικά για τέλος εποχής για τη Starbucks αφού ο Σουλτς, που εργάστηκε εκεί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε η εταιρεία σε διάφορες αγορές από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα.

Ο Σουλτς, ο οποίος έχει κάνει πολλές φορές κοινωνικές και πολιτικές παρεμβάσεις για διάφορα θέματα, ασκώντας κατά καιρούς κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, θέλησε με την αποχώρησή του να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει τίποτε.

«Θα εξετάσω ευρύ φάσμα επιλογών (…) από τη φιλανθρωπία έως τα δημόσια αξιώματα, αλλά απέχω πολύ από το να γνωρίζω τι επιφυλάσσει το μέλλον» έγραψε ο Σουλτς σε σημείωμά του προς τους εργαζομένους της αμερικανικής αλυσίδας καφέ, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Ο 64χρονος Σουλτς προκάλεσε αίσθηση με την αποχώρησή του από την εταιρεία, στην οποία άρχισε να εργάζεται το 1982 και συνέβαλε σημαντικά στην επέκτασή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα τα προϊόντα Starbucks πωλούνται σε 28.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Διάδοχός του στη θέση του προέδρου θα είναι ο Μάιρον «Μάικ» Ούλμαν, ο οποίος έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αλυσίδας λιανικών πωλήσεων JC Penney, ενώ ο ίδιος θα διατηρήσει τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της εταιρείας. Διευθύνων σύμβουλος της Starbucks είναι ο Κέβιν Τζόνσον. Ο Σουλτς θα αποχωρήσει επίσημα από την εταιρεία στις 26 Ιουνίου, 26 χρόνια μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Ο Σουλτς είναι πλέον ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς η περιουσία του υπολογίζεται σύμφωνα με το περιοδικό «Φορμπς» σε 3,1 δισ. δολάρια. Εχει υπάρξει αυστηρός κριτής του Τραμπ κατηγορώντας τον ότι δημιουργεί κάθε μέρα νέα προβλήματα. Επίσης στο παρελθόν έχει υποστηρίξει τόσο τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και τη Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» τον Μάρτιο του 2017, ο Σουλτς βρέθηκε πολύ κοντά το 2016 στο να μπει στην προεδρική κούρσα αλλά έκανε πίσω όταν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρίσμα των Δημοκρατικών θα πάει στη Χίλαρι Κλίντον –την οποία και υποστήριξε στη συνέχεια.

Ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, έχει προσφέρει υποτροφίες σε υπαλλήλους της Starbucks για να σπουδάσουν στο κολέγιο και έχει ταχθεί κατά των φοροαπαλλαγών του Τραμπ επειδή θεωρεί ότι αυξάνουν το χρέος της χώρας.