Oι μαρξιστές υποστήριζαν κάποτε πως «η Ιστορία, όταν επαναλαμβάνεται, καταλήγει σε φάρσα ή σε τραγωδία» και αυτή η άποψη τίθεται στη διαδικασία της λυδίας λίθου αυτές τις μέρες στους τελικούς του πρωταθλήματος χάντμπολ!

Οντως η… ρουφιάνα η Ιστορία νοστάλγησε το παρελθόν της, επαναλαμβάνεται από την ανάποδη πλευρά και μένει να φανεί πώς θα γραφτεί το τελευταίο κεφάλαιό της: εάν όντως θα καταλήξει σε φάρσα για την ΑΕΚ και στον αντίποδα σε ευτυχία για τον Ολυμπιακό.

Το Σάββατο οι νεόκοποι (μετά τη συγχώνευσή τους με την πρωταθλήτρια ομάδα του Ομίλου Ξυνή) στη χειροσφαιρική σκηνή Πειραιώτες άλωσαν το ΟΑΚΑ, επιβλήθηκαν της Ενωσης με 22-21, ισοφάρισαν το σκορ στη σειρά των τελικών από 0-2 σε 2-2, ανέκτησαν το πλεονέκτημα έδρας και πλέον ο τίτλος θα κριθεί την Τετάρτη στο γήπεδο του Ρέντη.

Από μια σατανική σύμπτωση προχθές η ΑΕΚ γιόρταζε τη 16η επέτειο της μεγαλύτερης ανατροπής στα χρονικά των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ: το ημερολόγιο έδειχνε 2 Ιουνίου του 2002, όταν στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ νικούσε τον Ολυμπιακό με 79-70 και κατακτούσε τον επί 32 συναπτά έτη στοιχειωμένο τίτλο με σκορ 3-2, που υπήρξε απότοκο ενός επικού come back από το 0-2!

Τώρα ο Ολυμπιακός επιδιώκει να πάρει πίσω το αίμα του και μάλιστα ξώφαλτσα: όχι στο μπάσκετ, αλλά στο χάντμπολ, όπου επίσης βρέθηκε πίσω με 0-2, ωστόσο έφερε την υπόθεση στα ίσια και επιφυλάσσεται διά τα περαιτέρω.

Στην αλήστου μνήμης (ελέω της ανατροπής και της συναρπαστικότητας) σειρά του μπάσκετ, η ΑΕΚ είχε το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο άρπαξε ο Ολυμπιακός, αλλά το πέταξε στα σκουπίδια. Το αποτέλεσμα; Η Ενωση κατέκτησε έναν ιστορικό τίτλο, τόσο για την ίδια που τον καρτερούσε από το 1970 όσο και για το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς είναι ο μοναδικός o οποίος δεν κατέληξε στα χέρια του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού από το 1993 και εντεύθεν!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά μένει να φανεί μεθαύριο ποιον μανδύα θα φορέσει η Ιστορία…