Οσο απλοϊκή ακούγεται η ερώτηση, άλλο τόσο νόημα έχει: Χωράνε άραγε στους κάθε λογής τελικούς οι ετικέτες που γράφουν φαβορί και αουτσάιντερ;

Και ναι και όχι!

Στο παρελθόν τα προγνωστικά που αφορούν τους τελικούς του πρωταθλήματος μπάσκετ άλλοτε επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά και άλλοτε διαψεύσθηκαν οικτρά, ένθεν και ένθεν. Πού λοιπόν θα κάτσει αυτή τη φορά η μπίλια;

Πριν από το μεθαυριανό τζάμπολ υπάρχουν κάμποσες αποχρώσες ενδείξεις που συνηγορούν ότι αυτή η μπίλια έχει περισσότερες πράσινες, παρά κόκκινες πινελιές. Υπέρ του Παναθηναϊκού συνηγορούν το πλεονέκτημα της έδρας, το οποίο, παρεμπιπτόντως, φέτος άλλαξε χέρια έπειτα από τρία χρόνια και φυσικά το momentum.

Υπ’ αυτήν την έννοια και δεδομένου ότι οι Πράσινοι διατηρούν κιόλας την παρθενία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα εδώ και έναν χρόνο (από τις 4 Ιουνίου 2017 και το 62-64 στον τρίτο τελικό με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ) έχουν ένα σαφές προβάδισμα, το οποίο θα επιδιώξουν να αμφισβητήσουν οι Πειραιώτες.

Ενα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι η μακροβιότητα των τελικών. Εννέα από τις προηγούμενες 17 σειρές Αιωνίων κρίθηκαν στον πέμπτο τελικό (3-2), τρεις κατέληξαν σε sweep (Παναθηναϊκός 2, Ολυμπιακός 1) και έξι φορές ανατράπηκε το πλεονέκτημα έδρας (Παναθηναϊκός 5, Ολυμπιακός 1).

Από τη σεζόν 1992-93 και εντεύθεν οι Πράσινοι εμφανίζονται σε σειρά τελικών για 23η φορά και 16η απανωτή, έχοντας κατακτήσει 16 τίτλους, με 56 νίκες-37 ήττες. Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός συμμετέχει για 21η φορά και 13η συνεχή με απολογισμό 8 τίτλους και ρεκόρ 41-47.

Το γαϊτανάκι αρχίζει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ και η αντιπαράθεση ως συνήθως θα κλιμακωθεί προϊούσης της σειράς. Απλώς εκεί που κάθε χρόνο τα ‘χαμε χύμα με τη βεντέτα των δυο ομάδων και τον καβγά για το πάπλωμα της διαιτησίας, τώρα μας ήρθαν και τσουβαλάτα με τον προχθεσινό ad hoc τραγέλαφο στα γραφεία της ΕΟΚ!

Ψυχραιμία!