Επειτα από 90 ημέρες ελιγμών και ανατροπών που έφεραν την Ιταλία στο χείλος ενός «ψυχρού εμφυλίου», γεννιέται μια νέα κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση με ισχυρό λαϊκιστικό προφίλ που τρομάζει την Ευρώπη αλλά η οποία, παραδόξως, θα ηρεμήσει τις αγορές και θα σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση στη Ρώμη. Επικεφαλής, ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Τζουζέπε Κόντε και δίπλα του ως αντιπρόεδροι της κυβέρνησης οι ηγέτες των δύο κομμάτων Λουίζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι.

Ζήσαμε τρεις μήνες χάους στους οποίους γίναμε μάρτυρες κυβερνήσεων που πέθαναν πριν γεννηθούν και μιας οικονομίας που έχασε όσα λίγα είχε κερδίσει τον τελευταίο καιρό. Η εξαντλητική διελκυστίνδα μεταξύ των κομμάτων και του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα φάνηκε να προκαλεί μια συστημική κρίση τόσο έντονη ώστε να τεθούν εν αμφιβόλω οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε όταν ο αρχηγός του κράτους ανέθεσε την εντολή σχηματισμού μη πολιτικής κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, γνωστό ως «ψαλιδοχέρη» για την εμπειρία του στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Αλλά, ξαφνικά, χθες το βράδυ, ιδού το θαύμα. Η κατάρρευση των αγορών, τα σπρεντ που ξεπέρασαν τις 320 μονάδες και η λίστα των υπουργών που είχε ήδη ετοιμάσει ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ Κοταρέλι έπεισαν τον Σαλβίνι και τον Ντι Μάιο να χαμηλώσουν τους τόνους σε αυτή την αέναη προεκλογική εκστρατεία που κάνουν και να κάτσουν και πάλι στο τραπέζι υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να παραμείνουν μαζί στην κυβέρνηση αυτό το κίνημα – μυστήριο που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο και το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας. Η Ευρώπη και η ΕΚΤ δεν εμπιστεύονται καθόλου την οικονομική πολιτική που αναφέρεται στο κοινό τους πρόγραμμα, επειδή φοβούνται ότι οι δύο λαϊκιστές ηγέτες έχουν ένα «μυστικό σχέδιο»: να βγάλουν την Ιταλία από την ευρωζώνη. Πού θα βρει η κυβέρνηση την κάλυψη για τις πιο συμβολικές μεταρρυθμίσεις της που αναφέρονται στο πρόγραμμά της; Πώς θα υλοποιήσουν τόσο δαπανηρά μέτρα όπως το εγγυημένο εισόδημα και οι μειώσεις φόρου;

Μέσα σε όλα αυτά, όμως, οι Ιταλοί ανασαίνουν με ανακούφιση. Και ελπίζουν ότι η γέννηση μιας πολιτικής κυβέρνησης που διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα θέσει τέλος στον οικονομικό πανικό και θα φέρει και πάλι εμπιστοσύνη για τη χώρα μας στις αγορές.